“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

15.Zoti i juaj është Allahu, Krijuesi

Autor: Imam Muhammed bin Abdil-Uehab (v. 1206)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)

Sherh Thalathat-il-Usul, fq 24-25

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com 

Allahu -subhaneh- ka thënë:

إِنَّ رَبَّكُمُ اللّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ يَطْلُبُهُ حَثِيثًا وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ وَالأَمْرُ تَبَارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

”Vërtet, Zoti juaj është Allahu që krijoi qiejt dhe tokën për gjashtë ditë e pastaj u ngrit mbi arsh. Ai me errësirën e natës e mbulon ditën, e cila e ndjek atë; dielli, hëna dhe yjet i nënshtrohen urdhrit të Tij. Vetëm Atij i përket krijimi dhe sundimi. I Shenjtëruar dhe i Lartësuar është Allahu, Zoti i gjithësisë!” Al-A’raf, 7:54

D.m.th. o ju robër xhinë dhe njerëz! Zoti juaj është Allahu. Zoti juaj d.m.th. Krijuesi juaj, është Ai që meriton të adhurohet dhe Ai nuk ka ortak:

الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ

”Zoti juaj është Allahu që krijoi qiejt dhe tokën për gjashtë ditë e pastaj u ngrit mbi arsh.”

Kjo do të thotë se Ai -subhanehu ue te ala- u ngritë mbi arsh (fron) dhe qëndroi mbi të. Dituria e Tij është në çdo vend kurse Ai është mbi arsh dhe mbi të gjitha krijesat e tjera. Arshi i Tij është çatia e krijesave dhe ai është krijesa më e lartë. Allahu -xhela ue ala- është mbi të. Ai është ngritur mbi të në mënyrën që i përshtatet Madhështisë së Tij. Asnjë prej cilësive të Tij nuk i ngjajnë cilësive të krijesave.

Allahu -te ala- ka thënë:

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

”Asgjë nuk i shëmbëllen Atij dhe Ai është Gjithëdëgjuesi, Gjithëshikuesi.” Esh-Shura 42:11.

وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ

“Dhe askush nuk është i barabartë (as i krahasueshëm) me Atë!El-Ihlas 112:4.

Allahu ka thënë:

يُغْشِي اللَّيْلَ النَّهَارَ

”Ai me errësirën e natës e mbulon ditën.”

Do të thotë, Allahu e mbulon njërën me tjetrën;  

يَطْلُبُهُ حَثِيثًا

”…e cila e ndjek atë.”

Do të thotë se ato ndjekin njëra-tjetrën me nxitim. Kur njëra përfundon fillon tjetra dhe anasjelltas, derisa të ndodhë dita e gjykimit:

وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالنُّجُومَ مُسَخَّرَاتٍ بِأَمْرِهِ 

”dielli, hëna dhe yjet i nënshtrohen urdhrit të Tij.”

Ai krijoi diellin, hënën dhe yjet, i krijoi të nënshtruara ndaj urdhrave të Tij. Ato i binden dhe i nënshtrohen urdhrit të Tij -subhaneh-:

أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ وَالأَمْرُ

”Vetëm Atij i përket krijimi dhe sundimi.”

Prandaj është Ai që krijon dhe urdhëron. Ai është Krijuesi që urdhri universal i të Cilit zbatohet mbi krijesat në mënyrë të pashmangshme.

Allahu -te ala- ka thënë:

إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

“Kur Ai dëshiron diçka, është vetëm se Ai t’i thotë asaj: “Bëhu!” Ajo menjëherë bëhet.” Ja-Sin, 36:82

وَمَا أَمْرُنَا إِلَّا وَاحِدَةٌ كَلَمْحٍ بِالْبَصَرِ

”Puna Jonë (në krijim) është e shpejtë sa hap e mbyllë sytë.” El-Kamer, 54:50

Vendimi universal i Allahut nuk mund që të mos ndodhë. Prandaj, Ai tha:

أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ وَالأَمْرُ تَبَارَكَ اللّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

”Vetëm Atij i përket krijimi dhe urdhërimi. I Shenjtëruar dhe i Lartësuar është Allahu, Zoti i gjithësisë!”

Fjala:

تَبَارَكَ اللّهُ

I Shenjtëruar.”

Do të thotë se Ai posedon një Shenjtëri absolute (të pafundme). Kjo fjalë nuk i përket askujt tjetër pos Allahut. Nuk është e lejuar për të aplikuar atë mbi një person dhe t’i thuash “bekofsh o filan”, kjo nuk lejohet. Kjo i përket siç thamë vetëm Allahut. Gjithashtu, ka thënë Allahu -te ala-:

تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ 

”I Lartësuar me Madhështi qoftë Ai, në dorën e të Cilit është pushteti (suprem) dhe që është i Fuqishëm të bëjë çdo gjë!” El-Mulk, 67:1

Kurse për krijesën thuhet: “BarekAllahu fij fulan (Allahu i dhëntë bereqet filanit)” ose “Fulan Mubarek (Filanit i është dhënë bereqet)”. Kurse shprehja “Tebarekte” nuk përdoret për asnjë tjetër pos Allahut të vetëm.

Shpërndaje: