Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

9.Lerëni mendimet e Ikhuanëve dhe këpucët jashtë dhomës, ju faleminderit!

Dr. Abdul-Aziz Kemil

Burimi: el-Mudhakkirat, fq. 66-67

Kompilimi: Muhammed bin Iuadh bin Abdil-Ghani

Referimi: Lamahat an Dauat-il-Ikhuan el-Muslimin, fq. 30-31

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Dr. Abdul-Aziz Kemil1 ka thënë:

“Ata diskutuan me Mahmud Shakir në lidhje me Ikhuanët. Ai pa se shumica e tyre ishin sipërfaqësor të cilët ishin shfaqur në mënyrë spontane, fanatikë të cilët nuk shkojnë pas argumenteve dhe se ata donin që shpejt të arrijnë rezultate pa u siguruar. Gjendja u bë gjithnjë e më e tensionuar dhe ai filloi të mos pëlqejë disa nga veprimet e tyre dhe veprimet e Ikhuanëve të mëparshëm. Debatet u bën më të vrullshme dhe temperatura rritej.

Nga ana tjetër ata vënë re se si ai nuk ka respektuar udhëheqjen dhe përpjekjet e tyre, dhe se si ai konsideroi se metoda e tyre ishte e gabuar. Nga ana tjetër ai ndjeu se si ata kishin fanatizëm dhe sa shpejt ata mund të gjykonin njerëzit edhe nëse bëhej fjalë për bërjën tekfir dhe për të lejuar vrasjen e njerëzve. Një ditë ai me të vërtetë u zemërua dhe ata i rroku ankthi. Ai shpërtheu i zemëruar:

“Ai që dëshiron të mësojë nga unë dhe të diskutojë me mua duhet të braktis atë që ka në kokën e tij tek këpucët kur i zbathë jashtë shtëpisë sime.” 2


1 Ai ishte një nga udhëheqësit e Ikhuanëve.

2 Ali Ashmaui tha:

“Mahmud Shakir e kishte zakon që t’u thoshte atyre: “Para se të hyni në këtë dhomë ju duhet t’i nxirrni mendimet tuaja nga koka kur zbathni këpucët jashtë derës.” (et-Tarikh es-Sirri li Xhama’at-il-Ikhuan el-Muslimin, fq. 244).

Ai shpesh thoshte:

“Nxirrni mendimet që i keni marrë nga Hasan el-Benna nga kokat tuaja dhe lini tek këpucët jashtë dhomës.”

Shpërndaje: