Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

2.Zhvillimi i dytë i Ikhuanëve

Alameh Ahmed Shakir, shejkh Abdurr-Rrazak bin Afifi, alameh Abdurr-Rrahman el-Uekil, shejkh Muhammed Khalil el-Harras, shejkh Muhammed Hamid el-Faki dhe të tjerë

Burimi: Revista el-Hadi en-Nebeui (1365/6)

Kompilimi: Muhammed bin Iuadh bin Abdil-Ghani

Referimi: Lamahat an Dauat-il-Ikhuan el-Muslimin, fq. 9-10

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Zhvillimi i dytë:

Zhvillimi i dytë u publikua në revistën ”Akhiru Sa’ah” të publikuar të premten, 5 prill 1946. Atëherë iu dha liderit të el-Ikhuan el-Musliminëve një propozim nga koptët, që t’i quajnë el-Ikhuan el-Muslimun ”el-Ikhuan el-Misrijun” në mënyrë që shumë koptë t’u bashkohen atyre. Propozimi është padyshim fryt i zhvillimit të parë.

Cila fe ka mbetur tek el-Ikhuan el-Musliminët, kur të gjithë njerëzit pa dallim feje janë vëllezërit e tyre? Dhe në qoftë se ata kundërshtojnë fjalët e Allahut (te ala):

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ

”Vetëm besimtarët janë vëllezër.” 1

ata e interpretojnë këtë ajet, se vëllezër janë besimtarët që besojnë në ideologjinë e vet.

Për sa i përket teksteve të qarta që paralajmërojnë për të mos marrë si vëllezër ata që nuk janë besimtarë siç janë fjalët e Allahut (te ala):

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ

”O ju që besuat! Mos zini miq as jehuditë, e as nasarat. Ata janë miq të njëri-tjetrit. E kush prej jush i miqëson ata, ai është prej tyre.” 2

kështu që lideri i përgjithshëm (Hasan el-Benna) mundet me siguri të gjej një interpretim që i përshtatet atij pasi që ai është shumë dinak dhe shumë të kokëfortë.


1 49:10.

2 5:51.

Shpërndaje: