Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

21.Pas tavafit

Imam Muhammed Nasirudin el-Albani (v. 1420)

Burimi: Manasik-ul-Haxh uel-Umrah, fq. 23-24

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

41 – Pas rrethit të shtatë të tavafit, ai e mbulon krahun e djathtë, shkon në vendin e Ibrahimit dhe thotë:

وَاتَّخِذُواْ مِن مَّقَامِ إِبْرَاهِيمَ مُصَلًّى

“Dhe zgjidhni vendin ku Ibrahimi qëndroi për namaz.”1

42 – Pastaj ai qëndron duke pasur vendin e Ibrahimit (mekamu Ibrahim) mes tij dhe Qabes, dhe i falë dy rekate.

43 – Gjatë këtyre dy rekateve lexon suren “el-Kafirun” dhe “el-Ikhlas”.

44 – Këtu as nuk duhet kaluar para namaz falësve dhe as nuk duhet lejuar që dikush të kalojë para teje kur je duke u falur. Sepse hadithet janë të përgjithshme që e ndalojnë këtë dhe nuk ka argumente se xhamia e shenjtë apo se Meka është përjashtuar nga kjo ndalesë2.

45 – Pas namazit shkon tek uji Zemzem për të pirë prej tij dhe derdh ujë mbi kokë.

Profeti (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

“Uji i Zemzemit është për atë qëllim që pihet.”3

Ai gjithashtu tha:

“Është me të vërtetë i bekuar. Është ushqim dhe shërim për sëmundjet.”4

Profeti (salAllahu alejhi ue selem) gjithashtu tha:

“Uji më i mirë në tokë është Zemzemi. Është ushqim dhe shërim për sëmundjet. “5

46 – Pastaj ai kthehet tek guri i zi, thotë:

الله أكبر (Allahu ekber)

”Allahu është më i madhi.”

dhe e prek atë sipas detajeve të specifikuara.


1 2:225

2 Referojuni origjinalit. fq.21, 23 dhe 135.

3 Hadithi është autentik, siç është thënë nga disa imamë. E kam përmendur atë dhe kam biseduar për rrugët e tij në “Irua-ul-Ghalil” (1123), një nga të cilat është marrë në “es-Sahihah” (883).

4 Hadithi është autentik. Është transmetuar nga Ebu Davudi, et-Tajalisi dhe të tjerët. Është përmendur në “es-Sahihah” (1056).

5 Transmetuar nga edh-Dhija në “el-Mukhtarah” dhe të tjerët. Është përmendur në burimin e mëparshëm (1056).

Shpërndaje: