Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

33.Dueli në Bedr

Imam Ibn Kethir ed-Dimeshkij (v. 774)
Burimi: El-Fusul fi Sirat-ir-Rasul, fq. 49-50
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

I dërguari i Allahut (salAllahu alejhi ue selem) korrigjoi rreshtat. Më pas ai u kthye në kasolle së bashku me Ebu Bekrin. Sad bin Muadhi dhe një grup i Ensarëve qëndruan para derës së kasollës për ta mbrojtur të dërguarin e Allahut (salAllahu alejhi ue selem). Utbe Bin Rabiah, Shejbeh bin Rabi’ah dhe Uelidi bin Utbeh dolën për duel. Tre muslimanë u nisën drejt tyre dhe të gjithë ishin nga Ensarët: ”Auf bin Afra, Mu’avvidh bin Afra dhe Abdullah bin Rauahah. Ata u thanë atyre: ”Kush jeni ju?” Ata u përgjigjën: ”Jemi Ensarë.” Ata thanë: ”Të dobishëm dhe fisnik. Megjithatë, ne i duam kushërinjtë tanë.” Në vend të kësaj u dolën në duel Aliu, Ubejde bin el-Harith dhe Hamzah (radijAllahu anhum). Ali e vrau Uelidin dhe Hamzah e vrau Utben (është thënë gjithashtu se ishte Shejbeh). Ubejde ia dha dy goditje kundërshtarit të tij dhe secili luftuan njëri-tjetrin. Atëherë Hamzah dhe Aliu vendosën që ta vrasin atë dhe e bartën Ubejden që ishte prerë në këmbë. Ai u përgjak dhe vdiq në Safra. Allahu Te ala e mëshiroftë atë dhe qoftë i lumtur me të. Është transmetuar se Aliu (radijAllahu anhu) besonte se fjalët e Tij Te ala:

هَذَانِ خَصْمَانِ اخْتَصَمُوا فِي رَبِّهِمْ فَالَّذِينَ كَفَرُوا قُطِّعَتْ لَهُمْ ثِيَابٌ مِّن نَّارٍ يُصَبُّ مِن فَوْقِ رُؤُوسِهِمُ الْحَمِيمُ

”Këta janë dy kundërshtarë (grupe kundërshtarësh: besimtarë dhe jobesimtarë) që janë zënë rreth Zotit të tyre; e atyre që nuk besuan, u qepen rroba prej zjarri e u hidhet uji valë mbi kokat e tyre.”22:19

Ka për qëllim duelin e tyre në Bedër. Ky ajet është shpallur pa dyshim në periudhën e Mekës, ndërsa beteja e Bedrit ndodhi më pas. Ndërsa, dueli i tyre mund ti përket shembullit të parë në fillim të ajetit.

Shpërndaje: