Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

35.Të folurit, fjalët dhe thirrja e Allahut

Autor: Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdil-lah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Sherh el-Akidah el-Uasitijeh, fq. 51-53

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shejkh-ul-Islam Ibnu Tejmijeh (rahimehullah) ka thënë:

وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللّهِ حَدِيثًا

”Dhe kush mund të jetë më i vërtetë në fjalë se Allahu?” 1

وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللّهِ قِيلاً

”Dhe kush mund të jetë më i vërtetë në fjalë se Allahu?” 2

إِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسى ابْنَ مَرْيَمَ

”Përkujto kur Allahu do ti thotë: “O Isa, bir i Merjemes!” 3

وَتَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ صِدْقًا وَعَدْلاً

”Dhe fjala e Zotit tënd është plotësuar me vërtetësi dhe drejtësi.” 4

وَكَلَّمَ اللّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا

”Dhe Musait Allahu i foli drejtpërdrejt me fjalë.” 5

وَلَمَّا جَاء مُوسَى لِمِيقَاتِنَا وَكَلَّمَهُ رَبُّهُ

”Dhe kur erdhi Musai në kohën dhe vendin e përcaktuar prej Nesh dhe atij i foli Zoti i tij.” 6

وَنَادَيْنَاهُ مِن جَانِبِ الطُّورِ الْأَيْمَنِ وَقَرَّبْنَاهُ نَجِيًّا

”Dhe Ne i thirrëm atij nga ana e djathtë e Turi (Sinait) duke e bërë atë të afrohet me Ne për bisedë me Musain.” 7

وَإِذْ نَادَى رَبُّكَ مُوسَى أَنِ ائْتِ الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

”Dhe kujto kur Zoti yt thirri Musain (duke i thënë): ”Shko tek populli dhalimin (poleteis, keqbërës).” 8

وَنَادَاهُمَا رَبُّهُمَا أَلَمْ أَنْهَكُمَا عَن تِلْكُمَا الشَّجَرَةِ وَأَقُل لَّكُمَا إِنَّ الشَّيْطَآنَ لَكُمَا عَدُوٌّ مُّبِينٌ

”Dhe Zoti i tyre u thirri (duke u thënë): ”A nuk ju ndalova atë pemë dhe a nuk ju thashë që shejtani është armik i hapët për ju?” 9

وَيَوْمَ يُنَادِيهِمْ فَيَقُولُ مَاذَا أَجَبْتُمُ الْمُرْسَلِينَ

”Dhe kujto ditën kur Allahu do t’u thërrasë atyre t’u thotë: “Çfarë përgjigje u dhatë të dërguarve?” 10

Shpjegimi

Të gjitha këto ajete fisnike pohojnë cilësitë e Allahut (azze ue xhel). Disa tashmë janë përmendur. Këto ajete pohojnë të folurit e Allahut (subhanehu ue te ala). Allahu ka thënë dhe thotë, ka folur dhe flet:

إِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسى ابْنَ مَرْيَمَ

”Përkujto kur Allahu do ti thotë: “O Isa, bir i Merjemes!”

وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللّهِ قِيلاً

”Dhe kush mund të jetë më i vërtetë në fjalë se Allahu?”

وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللّهِ حَدِيثًا

”Dhe kush mund të jetë më i vërtetë në fjalë se Allahu?”

يُرِيدُونَ أَن يُبَدِّلُوا كَلَامَ اللَّهِ

”Pra ata duan të ndryshojnë fjalën e Allahut.”

وَكَلَّمَ اللّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا

”Dhe Musait Allahu i foli drejtpërdrejt me fjalë.”

Ka shumë ajete që pohojnë të folurit e Tij, të thirrurit dhe bisedat intime:

وَيَوْمَ يُنَادِيهِمْ فَيَقُولُ مَاذَا أَجَبْتُمُ الْمُرْسَلِينَ

”Dhe kujto ditën kur Allahu do t’u thërrasë atyre t’u thotë: “Çfarë përgjegje u dhatë të dërguarve?”

وَنَادَيْنَاهُ مِن جَانِبِ الطُّورِ الْأَيْمَنِ وَقَرَّبْنَاهُ نَجِيًّا

”Dhe Ne i thirrëm atij nga ana e djathtë e Turi (Sinait) duke e bërë atë të afrohet me Ne për bisedë me Musain.”

Allahu (subhaneh) ka folur dhe flet kur Ai dëshiron. Ai thërriti dhe thërret kur Ai (subhanehu ue te ala) do. Ai flet me ata prej robërve të Tij që Ai do. Ai foli me Musain ﷺ. Ai do t’u flasë njerëzve në xhenet. Ai foli me Muhammedin ﷺ gjatë miraxhit. E gjithë kjo është e vërtetë. Allahu (subhanehu ue te ala) di çdo gjë dhe asgjë nuk është e fshehur prej Tij.


1 En-Nisa’ 4:87.

2 En-Nisa’ 4:122.

3 El-Maideh 5:110.

4 En-Aam 6:115.

5 En-Nisa’ 4:164.

6 El-A’raf 7:143.

7 Merjem 19:52.

8 Esh-Shura 26:10.

9 El-A’raf 7:22.

10 El-Kasas 28:65.

Shpërndaje: