Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

39.Gruaja e lirë

Imam Muhammed Nasirudin el-Albani (v. 1420)

Burimi: Xhilbab el-Mar’ah el-Muslimeh, fq.90

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Përveç kësaj, Allahu (te ala) e sqaroi urtësinë që qëndron pas veshjes së jashtme të gruas, xhilbabit kur Ai tha:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

O profet! Thuaju bashkëshorteve të tua dhe bijave të tua edhe bashkëshorteve të besimtarëve të lëshojnë vellon (xhilbabin) e tyre mbi gjithë trupin e tyre. Kjo do të ishte më e mirë që ato të mund të dallohen (si gra të ndershme) që të mos i shqetësojë (e ngacmojë) askush. Dhe Allahu është gjithnjë Falës i Madh, gjithnjë Mëshirëplotë.” 1

Me fjalë të tjera, kur një grua vesh rrobën e saj të jashtme ajo njihet si një grua e lirë, e dëlirë dhe e mirë. Si pasojë ajo nuk do të shqetësohet nga mëkatarët. Ndërsa nëse ajo nuk e bën këtë dhe del e veshur me rroba jo të sakta dhe e zbuluar, mëkatarët marrin shpresë për gra të tilla dhe prandaj shkaktohen ngacmimet dhe provokimet, gjë e cila është e njohur gjithmonë dhe kudo. Në mënyrë që gruaja të mos përjetojë gjëra të tilla, Allahu (te ala) urdhëroi të gjitha gratë besimtare të mbulohen me veshjen e rrobave të jashtme për ta mbyllur rrugën që shpie në këto të këqija.


1 33:59

Shpërndaje: