Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

40.Qëndrimi i përjetshëm në xhenet dhe në xhehenem

Imam Ebu Bekr Muhammed bin el-Husajn el-Axhurri (v. 360)

Përmbledhje nga libri “esh-Shari’ah”

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

333 – Allahu (azze ue xhel) thotë:

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا

“Ata që besuan dhe bënë vepra të mira, Ne do t’i fusim në xhenet nën të cilin burojnë lumenj, ku do të jenë përgjithmonë.” 1

وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۖ وَعْدَ اللَّهِ حَقًّا ۚ وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِيلًا

“E ata që besuan dhe bënë vepra të mira, Ne do t’i vendosim në xhenete, ku rrjedhin lumenj e ku do jenë përgjithmonë. Premtimi i Allahut është i vërtetë. E kush është më i vërtetë në fjalë se Allahu?” 2

قَالَ اللَّهُ هَٰذَا يَوْمُ يَنْفَعُ الصَّادِقِينَ صِدْقُهُمْ ۚ لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۚ

“Kjo është dita që të drejtëve u bën dobi drejtësia e tyre. Ata kanë xhenete në të cilët rrjedhin lumenj, janë për jetë të pasosur në to.” 3

الَّذِينَ آمَنُواْ وَهَاجَرُواْ وَجَاهَدُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِندَ اللّهِ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ يُبَشِّرُهُمْ رَبُّهُم بِرَحْمَةٍ مِّنْهُ وَرِضْوَانٍ وَجَنَّاتٍ لَّهُمْ فِيهَا نَعِيمٌ مُّقِيمٌ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا إِنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ

“Ata që besuan, që migruan, që u përpoqën dhe që luftuan për çështjen e Allahut me pasurinë dhe jetën e tyre, janë në shkallë tepër të lartë para Allahut. Ata janë të fituarit. Zoti i tyre i përgëzon ata me mëshirë prej Tij dhe se Ai është i kënaqur (me ta) si dhe sihariqin e kopshteve të begatë për ta, ku ka kënaqësi të pasosura. Ata do të banojnë atje përherë. Vërtet që me Allahun është shpërblim i madh.” 4

334 – Kurani është plot me shembuj të ngjashëm. Ai na tregon se të devotshmit do të jetojnë në paqe në xhenet përgjithmonë. Ata kurrë nuk do ta ndien vdekjen. Ata kurrë nuk do të largohen nga xheneti.

335 – Pos kësaj Allahu (azze ue xhel) i ka përmendur banorët e xhehenemit në Librin e Tij. Ata do të qëndrojnë aty përgjithmonë. Allahu (azze ue xhel) ka thënë:

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَظَلَمُواْ لَمْ يَكُنِ اللّهُ لِيَغْفِرَ لَهُمْ وَلاَ لِيَهْدِيَهُمْ طَرِيقاً إِلاَّ طَرِيقَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا وَكَانَ ذَلِكَ عَلَى اللّهِ يَسِيرًا

“Ata që nuk besuan dhe bënë zullum, Allahu as nuk ka për t’i falur as nuk ka për t’i drejtuar në rrugë. Përpos rrugës së xhehenemit në të cilin do të jenë përjetë të pasosur. E për Allahun kjo është leht.” 5

إِنَّ اللَّهَ لَعَنَ الْكَافِرِينَ وَأَعَدَّ لَهُمْ سَعِيرًا خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا

Allahu i ka mallkuar kufarët dhe për ta ka përgatitur zjarr të ndezur fort. Aty do të mbesin përgjithmonë dhe nuk do të gjejnë kë t’i mbrojë apo t’i ndihmojë.” 6

وَالَّذِينَ كَفَرُوا لَهُمْ نَارُ جَهَنَّمَ لَا يُقْضَى عَلَيْهِمْ فَيَمُوتُوا وَلَا يُخَفَّفُ عَنْهُم مِّنْ عَذَابِهَا كَذَلِكَ نَجْزِي كُلَّ كَفُورٍ

“Për kufarët është përgatitur zjarri i xhehenemit ku ata nuk do të vdesin dhe as që do t’u lehtësohet dënimi.” 7

وَنَادَوْا يَا مَالِكُ لِيَقْضِ عَلَيْنَا رَبُّكَ ۖ قَالَ إِنَّكُم مَّاكِثُونَ

”Ata do të thërrasin: ”O Malik, le të na vdesë Zoti yt!”Ndërsa ai do t’u thotë: ”Ju do të qëndroni përherë aty!” 8

336 – Kurani dëshmon se banorët e xhenetit do të qëndrojnë në xhenet përgjithmonë.

337 – Ebu Seid El-Khudri (radijAllahu anhu) transmetoi se i dërguari i Allahut ka thënë:

“Në Ditën e Gjykimit, vdekja do të sillet në formën e një dashi bardh e zi dhe do të vendoset në mes të xhenetit dhe zjarrit. Pastaj një zë thërret: “O banorët e xhenetit! A e dini se çfarë është kjo “Ata zgjasin qafat e tyre, shikojnë dhe thonë: “Është vdekja.” Pastaj një zë thërret përsëri: “O banorët të xhehenemit! A e dini se çfarë është kjo “Ata zgjasin qafat e tyre, shikojnë dhe thonë: “Është vdekja.” Pastaj urdhërohet që dashi të theret. Pastaj një zë thërret: “O banorë të xhenetit! Përjetësi dhe nuk ka më vdekje!” “O banorë të xhehenemit! Përjetësi dhe nuk ka më vdekje!” 9


1 En-Nisa’ 4:57

2 En-Nisa’ 4:122

3 El-Maideh 5:119

4 Teube 9:20-22

5 En-Nisa’ 4:168-169.

6 El-Ahzab  33:64-65.

7 El-Fatir 35:36.

8 Ez-Zukhruf 43:77.

9 Muslimi (2849), Ahmedi (3/9), Hannad në Ez-Zuhud” (213) dhe të tjerë.

Shpërndaje: