Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

45.Bidatet gjatë therjes së kurbanit dhe rruarjes së kokës

Imam Muhammed Nasirudin el-Albani (v. 1420)

Burimi: Manasik-ul-Haxh uel-Umrah, fq. 54-55

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

114 – Haxhiut nuk i intereson që të ther kurban dhe në vend të kësaj zgjedh të dhurojë shumën korresponduese të parave. Ata pretendojnë se shumica e mishit hidhet pa nevojë dhe nuk sjell dobi fare.

115 – Therja e haxhiut e Temettu në Mekë para ditës së Nahrit.

116 – Rruajtjen e flokëve fillojnë nga ana e majtë e kokës.

117 – Bëjnë rruajtjen e vetëm një të katërtës së kokës.

Fjala e el-Ghazalit në librin “el-Ihja”:

“Është Sunnet të jetë i kthyer drejt Kiblës gjatë rruajtjes së kokës.”

119 – Duaja në lidhje me rruajtjen:

“Hamdi dhe lavdërimi i takon Allahut i Cili na ka udhëzuar dhe na ka nderuar. Ballukja ime është në Dorën Tënde; pranoje pra prej meje.”

120 – Bërja tavaf rreth xhamive rreth shtyllave të gurëzimit.

121 – Rekomandimi i faljes së bajramit në Ditën e Nahrit në Mina.

122 – Haxhiu që bën haxhin Temettu e lë Sa’in pas Tauaf-ul-Ifadhah.

1 Kjo është një nga bidatet më të këqija sepse e refuzon Kuranin dhe Sunnetin për një mendim të njeriut. Përveç kësaj, është haxhiu që vendosë nëse therja do të bën dobi maksimalisht. Pas të gjitha, ai është që nuk i përmbahet udhëzimeve të sheriatit. Kjo është sqaruar në origjinal, fq. 87-88.

Shpërndaje: