Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

49.Muhamedi ﷺ zotëria i njerëzimit

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Burimi: et-Ta’likat el-Mukhtasarah alal-Akideh et-Tahauijjeh, fq. 62-63

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Autori (Allahu e mëshiroftë) gjithashtu tha se profeti ﷺ është:

“… zotëria i të dërguarve …”

Muhamedi ﷺ është zotëria i njerëzimit, diçka që ai vetë e tha:

“Unë jam zotëria i njerëzimit në ditën e gjykimit pa u krenuar për këtë.” 1

Profeti ﷺ i tregoi umetit për këtë në mënyrë që të tregojë falënderimin e tij ndaj Allahut (azze ue xhel) dhe që umeti të falënderojnë Zotin e tij për këtë mirësi që Ai ka bërë të dërguarin e tyre të jetë zotëria i të dërguarve. Që ai është zotëria do të thotë që ai është udhëheqësi dhe prijësi. Ai ﷺ është më i miri i të dërguarve dhe udhëheqësi dhe prijësi i tyre.

Autori tha:

“… dhe i dashuri i Zotit të botëve.”

Kjo shprehje ka vërejtje; Sepse nuk është e mjaftueshme të thuhet se Muhamedi ﷺ është habib (i dashuri) i Allahut por khalil (mik) i Tij. Miqësia është më e lartë se dashuria. Dashuria ndryshon dhe niveli i saj më i lartë është besueshmëria që do të thotë sinqeriteti dhe dashuria e pastër. Vetëm dy njerëz kanë marrë këtë nivel: Ibrahimi ﷺ:

وَاتَّخَذَ اللّهُ إِبْرَاهِيمَ خَلِيلاً

 “Dhe Allahu e ka marrë për khalil (mik të ngushtë) Ibrahimin.”2

dhe profeti ynë ﷺ i cili tha:

“Allahu më ka marrë për khalil (mik të ngushtë) të Tij sikurse e ka marrë Ibrahimin për khalil të Tij.” 3

Prandaj nuk duhet të thuhet se habib (i dashuri) i Allahut pasi që kjo mund të thuhet për të gjithë besimtarët sepse ky nuk është një tipar dallues për profetin ﷺ. Ndërsa, jo të gjithë e arrijnë miqësinë.


1 Muslimi (2278).

2 4:125

3 Muslimi (532).

Shpërndaje: