Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

64.Gjithmonë në xhehenem

Autor: Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdil-Lah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Sherh El-Akidah El-Uasitijeh, fq. 97-98

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shejkh-ul-Islam Ahmed Ibnu Tejmijeh (rahimehullah) ka thënë:

Në xhehenem mbeten kufarët të cilët Allahu i ka dënuar me qëndrim të përjetshëm aty sepse ata e mohuan Atë.

Allahu (te ala) ka thënë:

كَذَلِكَ يُرِيهِمُ اللّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ وَمَا هُم بِخَارِجِينَ مِنَ النَّارِ

Kështu Allahu do t’ua tregojë atyre veprat e tyre si dëshpërim për ta. Dhe ata nuk do të dalin kurrë prej zjarrit.” 1

مَّأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ كُلَّمَا خَبَتْ زِدْنَاهُمْ سَعِيرًا

”Vendbanimi i tyre përfundimtarë do të jetë xhehenemi; sa herë që do t’i ulet vala, Ne do ta shtojmë për ta rreptësinë e zjarrit.” 2

فَذُوقُوا فَلَن نَّزِيدَكُمْ إِلَّا عَذَابًا

“Prandaj do t’u themi: “Shijojeni këtë! Ne nuk do t’ju shtojmë gjë tjetër përveçse dënim!” 3

يُرِيدُونَ أَن يَخْرُجُواْ مِنَ النَّارِ وَمَا هُم بِخَارِجِينَ مِنْهَا وَلَهُمْ عَذَابٌ مُّقِيمٌ

“Ata duan të dalin nga zjarri por ata nuk munden; vuajtja e tyre nuk ka fund.” 4

وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فِيهَا رَبَّنَا أَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُم مَّا يَتَذَكَّرُ فِيهِ مَن تَذَكَّرَ وَجَاءكُمُ النَّذِيرُ فَذُوقُوا فَمَا لِلظَّالِمِينَ مِن نَّصِيرٍ

“Dhe atje ata do të bërtasin: “O Zoti ynë! Na nxirr të punojmë mirësi e drejtësi, jo (ato vepra të këqija) që punuam gjithnjë.” (Allahu do t’u përgjigjet): “A nuk ju dhamë Ne jetë mjaft të gjatë saqë kushdo që donte të merrte këshillim mund ta merrte atë? Edhe këshilluesi ju erdhi. Shijoni pra (të keqen e punëve tuaja)! Për dhalimunët (kufarët dhe keqbërësit) nuk ka asnjë ndihmës.” 5

Kështu do të jetë gjendja e tyre. Destinacioni i tyre përfundimtar është dënimi i pafund. Ai kurrë nuk do të pushojë. Ata kurrë nuk do të dalin nga aty.


1 El-Bekare 2:167.

2 El-Isra 17:97.

3 Nebe’ 78:30.

4 El-Maideh 5:37.

5 El-Fatir 35:37.

Shpërndaje: