Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

7.Teuhidi sipas pasuesve të bidateve

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Burimi: et-Ta’likat el-Mukhtasarah alal-Akidah et-Tahauijjeh, fq. 31-32

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Duhet ditur. Të gjitha sektet e devijuara, si të vjetra, si të reja, fokusohen në Teuhid-ur-Rububijeh. Sipas tyre robi është musliman vetëm nëse beson se Allahu është Krijuesi dhe Furnizuesi. Kështu ata shkruajnë në librat e tyre në lidhje me besimin. Librat e skolastikëve merren vetëm me Teuhid-ur-Rububijeh dhe argumentet e tij. Ndërsa kjo është e pamjaftueshme. Adhurimi është padyshim një kusht. Allahu (te ala) ka thënë:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

”Çdo populli Ne i çuam një të dërguar (që u thoshte): “Adhuroni Allahun dhe shmangni adhurimin e tagutit!”1

Ata i urdhëruan njerëzit që të adhurojnë Allahun. Ky është Teuhid-ul-Uluhijeh:

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِي إِلَيْهِ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدُونِ

”Ne nuk dërguam asnjë të dërguar para teje e të mos i kemi shpallur atij se: Nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Meje, pra më adhuroni!”2

وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئًا

”Adhurojeni Allahun dhe mos i shoqëroni Atij asgjë (në adhurim). ”3

Të gjitha ajetet urdhërojnë dhe thërrasin në Teuhid-ul-Ululijeh. Të gjithë të dërguarit thirrën në Teuhid-ul-Uluhijeh, duke i urdhëruar popujt e tyre dhe duke i ndaluar ata nga idhujtaria. Ky është qëllimi me teuhidin.

Sa i përket Teuhid-ul-Esma ue-Sifat, kështu ai refuzohet nga bidatçitë si Xhemitë, Mutezilitë dhe Esharitë në mënyrën e tyre përkatëse.


1 En-Nahl 16:36.

2 El-Enbija’ 21:25.

3 En-Nisa’ 4:36.

Shpërndaje: