Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

78.Argumentet se personi i goditur me fatkeqësi nuk shpërblehet për fatkeqësinë

Imam Muhamed bin Muhamed El-Hanbeli El-Menbaxhi
Teslijetu Ehlil-Mesaib
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Dijetarët që thonë se i godituri me fatkeqësi nuk shpërblehet për fatkeqësinë e tij, por shpërblehet për durimin me fatkeqësinë, argumentohen me fjalët e Allahut (Te ala):

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ

“Vetëm ata që janë të durueshëm do të shpërblehen pa masë!”1

Ibn Abdis-Salam tha në librin e tij ”el-Kauaid”:

”Shpërblimi është në veprën e robit dhe jo në veprimin e Allahut.”

Allahu (Te ala) ka thënë:

الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ

 “Të cilët, kur i godet ndonjë e pakëndshme thonë: ”Ne jemi të Allahut dhe ne vetëm tek Ai kthehemi.” Të tillët janë që te Zoti i tyre kanë bekime e mëshirë dhe të tillët janë ata të udhëzuarit në rrugën e drejtë.”2

Kjo do të thotë se bekimi, mëshira dhe udhëzimi që u jepet atyre nga Allahu është për shkak të fjalëve të tyre:

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

”Ne jemi të Allahut dhe ne vetëm tek Ai kthehemi.”

Këto fjalë pra janë arsyeja e asaj që u përmend. Pos kësaj ka treguar Ebu Musa el-Esh’ari (radijAllahu anhu) se i dërguari i Allahut (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

”Allahu (Azze ue Xhel) thotë: ”O engjëlli i vdekjes! A ia more fëmijët robit Tim? A ia more më të dashurit e tij dhe frytin e zemrës së tij?” Ai përgjigjet: ”Po.” Allahu i thotë: ”Çfarë tha ai?” Ai përgjigjet: ”Ai të bëri hamd dhe tha: ”Ne i përkasin Allahut dhe tek Ai do të kthehemi”. Allahu thotë: ”Ndërtojani një shtëpi robit Tim në xhenet dhe emërtojeni ”Shtëpia e lavdërimit”.

Kjo dëshmon se atij i jepet një shtëpi në xhenet sepse ai e bëri hamd Allahun dhe tha: ”Ne i përkasin Allahut dhe tek Ai do të kthehemi.” Emri i shtëpisë është i mjaftueshëm.

El-Kadi Ijad përmendi se transmetohet se Ibn Mesudi ka thënë:

”Shpërblimi nuk shkruhet për shkak të dhimbjes. Janë vetëm mëkatet që shlyhen.”


1 39:10

2 2:156-157

Shpërndaje: