“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

8.Besimi në kaderin në formë të përgjithshme

Autor: Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh (v. 728)

Shpjegues i librit: Imam Abdul-Aziz bin Abdil-lah bin Baz (v. 1420)

Burimi: Sherh el-Akidah el-Uasitijeh, fq. 15

Përktheu:Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Shtylla e gjashtë është besimi në kaderin dhe se Allahu përcaktoi gjithçka përpara se Ai të krijoj njeriun. Muslimi transmeton në Sahihun e tij nga Abdullah bin Amr bin el-As (radijAllahu anhuma) i cili ka transmetuar se profeti ka thënë:

”Allahu përcaktoi kaderin e krijesave pesëdhjetë mijë vjet para se të krijoi qiejt dhe tokën, kurse arshi i Tij ishte mbi ujë.” 1

Allahu (subhaneh) ka thënë:

إِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ

”Ne çdo gjë kemi krijuar me paracaktim.” 2

مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِّن قَبْلِ أَن نَّبْرَأَهَا إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ لِكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَى مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ

“Asnjë fatkeqësi nuk bie në tokë ose mbi ju që të mos jetë e shkruar në librin (e vendimeve në El-Leuh El-Mahfudh) para se Ne ta sjellim atë në zbatim.” Sigurisht që kjo për Allahun është e lehtë. Ashtu që të mos dëshpëroheni tepër për atë që ju ka kaluar, e as të mos gëzohi tepër me atë që Ai u ka dhënë, Allahu nuk e do asnjë arrogant mendjemadh.” 3

Kaderi është i përcaktuar, i prerë dhe i shkruar. Allahu (te ala) ka thënë:

أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاء وَالْأَرْضِ إِنَّ ذَلِكَ فِي كِتَابٍ إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ

 “A nuk e ke ditur se Allahu di çka ekziston në qiell e në tokë, e tërë ajo është e shënuar në libër (El-Leuh El-Mahfudh). Dhe sigurisht që kjo është krejt e lehtë për Allahun.” 4

Prandaj, Ehl-us-Sunneti besojnë se Allahu ka caktuar dhe shkruar çdo gjë pesëdhjetë mijë vjet para se të krijoj njerëzit dhe të gjitha krijesat e tjera duke përfshirë qiejt dhe tokën. Ndërkohë, arshi i Tij (subhanehu ue te ala) ishte mbi ujë.

Këto gjashtë shtylla janë bazat e besimit sipas Ehl-us-Sunnetit dhe Xhematit.


1 Muslimi (2653).

2 El-Kamer 54:49.

3 El-Hadid 57:22-23.

4 Haxh 22:70.

Shpërndaje:

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på telegram