Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

94.Lidhja e shpirtit me trupin

Imam Muhamed bin Muhamed El-Hanbeli El-Menbaxhi
Teslijetu Ehlil-Mesaib
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Dijetari i madh, Ibnul Kajimi (rahimahullah) ka thënë:

“Shpirti ka pesë lidhje me trupin që kanë dispozita të ndryshme:

1 – Lidhja e shpirtit me trupin në barkun e nënës.

2 – Lidhja e tij me të kur ai del prej tij nga kjo në botë.

3 – Lidhja e tij me të kur është në gjumë. Në këtë rast, ai është i lidhur nga një aspekt dhe i ndarë nga një aspekt tjetër.

4 – Lidhja e tij me të në berzah (në jetën e varrit). Edhe në qoftë se ai e braktis atë ai nuk e bënë këtë tërësisht dhe plotësisht. Ai i kthehet atij gjatë sprovimit dhe kur ai i përgjigjet selamit të besimtarit.

5 – Lidhja e tij me të në Ditën e Gjykimit. Kjo lidhje është ajo më e plota. Ajo nuk mund të krahasohet me lidhjet e mëparshme. Sepse në këtë gjendje, trupi as nuk mund të goditet nga vdekja, as nga gjumi apo shkatërrimi dhe Allahu e di më mirë.”

Shejkhul Islam Ibnu Tejmijeh ka thënë:

“Hadithet autentike dhe të shumta dëshmojnë se shpirti kthehet në trup gjatë sprovës në varr. Disa thonë se trupi sprovohet pa shpirt, diçka që shumica e mohojnë. Të tjerë thonë se shpirti sprovohet pa trup. Këtë e thotë se Ibn Majsereh dhe Ibn Hazmi. Të dyja mendimet janë të gabuara. Hadithet autentike i refuzojnë ata dhe Allahu e di më mirë.”

Shpërndaje: