Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A është i papastër dezinfektuesi me përmbajtje alkooli?

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Ligjërata: Sherh Umdat-il-Fikh (9)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A është i papastër solucioni mjekësor dezinfektues për duart i cili ka në përmbajtjen e tij alkool?

Përgjigje: Nëse konfirmohet se përbëhet nga alkooli, atëherë alkooli është i papastër. Allahu (xhela ue ala) tha lidhur me alkoolin:

فَاجْتَنِبُوهُ

“Kështu që largohuni prej tij!” 5:90

Kur alkooli u ndalua, sahabët e derdhën atë nëpër rrugët e Medinës. Kështu që nuk lejohet që alkooli të ruhet apo të kurohesh me të. Kur një burrë erdhi te profeti (sal-Allahu alejhi ue selem) dhe e pyeti për ilaçet që i prodhonte nga alkooli për shërim.

Ai ﷺ i tha:

“Ai (alkooli) në të vërtetë është sëmundje dhe jo ilaç.”

Pra nuk lejohet të kurohesh me khamr (pije dehëse) dhe alkooli është khamr (dehës). Nuk lejohet përdorimi i tij nëse ndikon, nëse gjendet.

Shpërndaje: