“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

A t’i bindet nënës apo të kërkojë dije?

Alameh Mukbil bin Hadi el-Uadi´i (v. 1422)

Burimi: Gharatul-Ashritah 1/437

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili është gjykimi për atë që i bindet nënës së tij në çështjet që ndikojnë nëkërkim të dijes, nëse ajo nuk e lejon të birin që të shkojë për të kërkuar dije? Do të thotë: a do të jetë ai në mesin e atyre që bëjnë mëkate të mëdha nëse ai nuk i bindet nënës? Apo do të jetë në mesin e atyre që shpërblehet për kërkimin e dijes? Për këtë veprim, ai mbështetet në fjalën e profetit ﷺ:
”Nuk ka bindje ndaj krijesave në mëkat ndaj Krijuesit?”
 
Përgjigje: Ai i bindet nënës së tij nëse ajo është në nevojë që ai ta furnizojë atë,ose t’i shërbejë asaj kur ajo nuk ka askënd tjetër përveç tij për t’i shërbyer. Në qoftëse nevoja e saj nuk ështe e këtij niveli apo diçkaje të ngjashme, dhe ai nuk ka frikë se ajo do të qajë derisa të humb shiqimin, ose se do të qan derisa ajo të çmendet; atëherë nuk është bindja ndaj saj obligim. Kjo është për shkak se kërkimi i diturisë është detyrim dhe se i dërguari ﷺ ka thënë:
”Bindja është vetëm në mirësi.”
Dhe Imam Ahmedi e ka përmendur këtë; ndërsa Ibn Hani e transmeton këtë prej tij dhe ne kemi cekur gjithashtu nga ai në librin: el-Makhraxhminel-Fitnah.

Shpërndaje: