Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Agjëroi me Arabinë Saudite ndërsa ishte në USA

Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)

Burimi: http://binbaz.org.sa/fatawa/410

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Shteti më ka dërguar për studime në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 1415 ndodhi që ne agjëruam Ramazanin duke llogaritur muajin e Sha’banit si 29 ditë pa e parë hënën e re për shkak të vranësirave. Si rezultat i kësaj ne agjëruam sipas disa qendrave Islame këtu (29 ditë). Argumenti ishte se Arabia Saudite agjëroi aq ditë, ndërsa shumica e qendrave Islame agjëruan duke e vlerësuar Sha’banin si 30 ditë sipas kalendarit të tyre. Cili prej nesh veproi drejtë? Çka është i obliguar të veproj ai i cili veproi gabim?

Përgjigje: Ai që agjëroi me Arabinë Saudite veproi drejtë sepse hëna e re është parë në një mënyrë sheriatike të martën në mbrëmje.

Profeti ka thënë:

”Agjëroni kur e shihni atë (hënën) dhe ndërpriteni agjërimin kur ta shihni atë, e nëse keni pengesë nga retë, atëherë plotësoni muajin Sha’ban tridhjetë ditë.”1

Ai që filloi agjërimin të mërkurën duhet ta kompensojë atë ditë për ditën të cilën nuk e agjëroi e cila u agjërua në Arabinë Saudite.


1 Bukhari (1909) dhe Muslimi (1081).

Shpërndaje: