Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Cili është gjykimi që ti’a urosh kufarëve festat e tyre?

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Ligjërata: Sherh Nauakidh-il-Islam (6)

Burimi: http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/nawaqid-18-08-1435-01.mp3

Data e fetvas: 18/8-1435 ose 16/6-2014

Përktheu: Valdet Gashi

 www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Cili është gjykimi që ti’a urosh kufarëve festat e tyre?

Përgjigje: Kjo nuk lejohet për shkak se kjo i inkurajon ata dhe është një mënyrë për të treguar pajtim me risinë dhe gëzimin e tyre. Përjashtimi i vetëm është në rast domosdoshmërie. Për shembull, kjo mund t’u ndodhë pushtetarëve. Ata detyrohen domosdoshmërisht i përgëzojnë ata politikisht për t’i shpëtuar të keqes së tyre dhe jo për ta pranuar fenë e tyre. Ndoshta kjo është e lejuar vetëm për pushtetarët. Megjithatë, nuk është e lejuar për të gjithë myslimanët që t’ua urojnë të urojnë festat jomyslimanëve:

والذين لا يشهدون الزور

“(Robërit e Zotit janë) Edhe ata të cilët nuk dëshmojnë gënjeshtrën (nuk rrinë aty ku flitet dhe punohet gënjeshtra dhe nuk bëjnë dëshmi të rreme).” 25:72

Kjo do të thotë, se ata nuk dëshmojnë festat kufarëve. Argumenti në ajet do të thotë festat e kufarëve. Ata nuk marrin pjesë në to dhe ata nuk ua urojnë atyre.

Shpërndaje: