Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Çfarë është “tortura shkatërruese” që është përmendur në ajet?

Imam Zejnudin bin Rexheb el-Hanbeli (v. 795)

Burimi: Et-Takhuifu minen-Nar, fq. 186-187

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Allahu (‘Azze ue Xhel) ka thënë:

كَلَّا لَيُنبَذَنَّ فِي الْحُطَمَةِ {4} وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْحُطَمَةُ {5} نَارُ اللَّهِ الْمُوقَدَةُ {6} الَّتِي تَطَّلِعُ عَلَى الْأَفْئِدَةِ

“Jo, aspak! Në të vërtetë, ai do të hidhet në torturën shkatërruese. E kush mund të ta shpjegojë ty se çfarë është tortura shkatërruese? Ajo është zjarri i Allahut i ndezur fort, i cili depërton deri në zemrën e njeriut.” 1

Muhamed bin Ka’b el-Kurajdhij ka thënë: “Zjarri do ta hajë tërë trupin e njeriut, deri sa t’i afrohet zemrës. E kur t’i afrohet zemrës, i krijohet një trup i ri.”

Thabit el-Bunani ka thënë: “Zjarri do t’i djegë ata deri tek zemrat e tyre, ndërsa ata janë të gjallë. Kështu do të dënohen.” Pastaj, filloi të qajë.

Allahu (‘Azze ue Xhel) ka thënë:

وَمَا أَدْرَاكَ مَا سَقَرُ {27} لَا تُبْقِي وَلَا تَذَرُ {28} لَوَّاحَةٌ لِّلْبَشَرِ

“E si mund ta dish ti tamam se çfarë është Sekari (zjarri përvëlues)? Ai nuk lë gjë dhe nuk kursen asgjë, lëkurat i shkrumbon.” 2

Në lidhje me këto ajete, Ibn Burdeh ka thënë: “Ky zjarr ha gjithçka, kockat, mishin dhe trurin.”

Es-Sudi ka thënë: “Zjarri nuk do të lerë asnjë pjesë nga lëkurat e tyre, e ndëshkimi i tyre nuk do të përfundojë me kaq.”

Ebu Sinani: “Zjarri nuk do ta ndalojë ndëshkimin e tyre, ngase ata do të krijohen prapë.”

Ebu Razin, në lidhje me fjalët e Allahut: “Ai nuk lë gjë dhe nuk kursen asgjë, lëkurat i shkrumbon”, thotë: “Ajo do t’i djegë fytyrat e të dënuarve dhe do t’i bëjë ato më të zeza se nata.”

Allahu (Azze ue Xhel) ka thënë:

كَلَّا إِنَّهَا لَظَى {15} نَزَّاعَةً لِّلشَّوَى

“Por jo, (fajtori do të hidhet në zjarr)! Ai është zjarr flakërues, që e shkul (dhe e djeg)krejtësisht skalpin e kokës.” 3

Katade ka thënë: “Ajo djeg gjithçka dhe do të mbetet vetëm zemra.”

Ibn Zejd ka thënë: “Ajo i thyen kockat e tyre. Pastaj, atyre u jepet një formë tjetër dhe lëkura të reja.”

Muxhahid ka thënë: “Ky zjarr do djegë lëkurën.” Dhe në një transmetim tjetër, thotë: “Ai do djeg mishin, por jo kockat.” 


1 El-Humezah 104:4-7

2 El-Muddethir 74:27-29

3 El-Mearixh 70:15-16

Shpërndaje: