Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Çfarë i thuhet fëmijës kur teshtinë?!

Imam Muhammed bin Muflih bin Kudame al-Makdisi (v. 763) 

Burimi: El-Adabush-Sher’ijjeh (2/474)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Transmeton Abdullah bin Ahmed bin Hanbel Hasan el-Basriu është pyetur në lidhje me fëmijën e vogël kur teshtin, se çfarë duhet t’i thuhet?

Ai tha:

بُورِكَ فِيكَ

(buurike fiik)

“U begatofsh.”

Autori i librit “En-Nadhm” thotë:

“Fëmija duhet të mësohet, që kur ai të teshtinë të thotë:

الحمد لله

(El-Hamdu lil-lah)

“Falënderimi i takon Allahut.”

Pastaj i thuhet fëmijës:

يَرْحَمُكَ الله

(Jarhamukell-llah)

“Allahu të mëshiroftë!”

Ose i thuhet:

بُورِكَ فِيكَ

(buurike fiik)

“U begatofsh.”

Apo shprehje tjera të ngjashme.

Pastaj, fëmijës duhet t’ia mësosh përgjigjen e kësaj.

Dhe në qoftë se fëmija është vetëm foshnje, atëherë prindërit e tij apo dikush që është afër tij duhet të thotë:

الحمد لله

(El-Hamdu lil-lah)

“Falënderimi i takon Allahut.”

Apo nuk ka të keqe edhe shprehje tjera të ngjashme.”

Shpërndaje: