Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Dallimi mes Mutezilive, Esharive dhe Maturidive

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/jahlyh_08.mp3

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: ”Cili është dallimi mes Mutezilive, Esharive dhe Maturidive?”

Përgjigje: ”Muetzilitë thojnë se ata konfirmojnë emrat e Allahut dhe i mohojnë cilësitë e Allahut. Ndërsa ata i konfirmojnë vetëm emrat. Ata mendojnë se këta emra nuk kanë domethënie. Ata mohojnë cilësitë e Allahut Azze ue Xhel.

Esharitë i konfirmojnë emrat dhe disa cilësi të Allahut dhe i mohojnë cilësitë e tjera. Gjendja e tyre është më e mirë se e Mutezilive. Sepse ata i konfirmojnë disa cilësi dhe i mohojnë të tjerat.

Maturiditë janë sikurse Esharitë. Ska asnjë dallim mes tyre përveçse Esharitë asocijohen me Ebul-Hasan el-Eshariun dhe Maturiditë me Ebu Mensur el-Maturidin. Ndërsa besimi i tyre është i njejtë.

Shpërndaje: