Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Debati në lidhje me fotot

Komisioni i Përhershëm për Kërkime Shkencore dhe Fetva
Fetvaja nr: 1978
Anëtar: Abdullah bin Kuud
Anëtar: Abdullah ibn Gudejjan
Nënkryetar: Abdurr-Rrezak Afifi
Presidenti: Abdul-Aziz ibn Abdullah bin Baz
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com
Pyetje: Ndodhi një debat në mesin e disa vëllezërve në lidhje me fotografimin dhe ruajtjen e fotove dhe debati nuk arriti asnjë përfundim.
Pra, cili është gjykimi i fotografimit dhe ruajtja e tyre?
Përgjigje: Fotografimi i qenieve të gjalla, pavarësisht njerëzve apo të kafshëve, dhe ruajtja e tyre është haram. Në fakt, ajo është një nga mëkatet e madhe, pasi që ka hadithe autentike me kërcënime të tmerrshme dhe dënime të rënda që do t’i godet fotografët dhe ata që fotografohen. Gjithashtu në fotografime ka përpjekje të imitohet Allahu në krijimin e qenieve të gjalla dhe mund të jetë një arsye për shirk (idhujtari), si psh: nderimi i fotografive e personaliteteve të mëdha dhe njerëzve të drejtë, ose një mjet joshjeje si fotografitë e grave të bukura, aktorëve, dhe grave gjysmë të zhveshura.

Paqja dhe bekimi qofshin mbi profetin tonë Muhammedin, mbi familjen e tij dhe mbi shokët e tij.

Shpërndaje: