Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Disa thënie të dijetarëve rreth butësisë

Imam Ibn Hiban el-Busti

Burimi: Er-Rraudah, fq. 208-213
Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Ibn Hibban: “Butësia është më e mira edhe atëherë kur ke mundësi të hakmerresh ndaj dikujt.”

Uaki bin Dhamrah: “Butësia (Hilm) është më fisnike se mençuria, sepse Allahu e ka quajtur veten e Tij me këtë Emër (El-Halim).”

Ibn Hiban: “Të vetmit njerëz që Allahu i ka quajtur si të butë në Kuran janë Ibrahimi dhe djali i tij Ismaili, të cilin ai deshi ta sakrifikonte.”

Ibn Hiban: “Butësia mund të jetë një cilësi e lindur dhe një cilësi e arritur ose që të dyja.”

Ebud Derda (radijAllahu anhu) ka thënë: “Dituria mund të arrihet vetëm me anë të studimeve dhe butësia arrihet vetëm me përpjekje.”

Muhammed bin es-Sa’di ka thënë: “Kur të zemërohesh duhet të shikosh në qiellin mbi ty dhe në tokën nën ty, pastaj të vlerësosh Krijuesin e tyre.”

Ibn Hiban: “Kur i mençuri zemërohet, ai detyrohet të mendojë në butësinë e madhe të Allahut ndaj tij, edhe pse ai vazhdimisht bën mëkate. Kjo gjë e bën njeriun të butë.”

Ibn Hiban: “Dy cilësitë më të mira që mund të kombinohen janë dituria dhe butësia. Më e keqja është nëse dijetari nuk është i butë.”

Shpërndaje: