Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Domethënia e Hur-ul-Ijn

Imam Ibn Kajim el-Xheuzijeh (v. 751)

Burimi: Hadil-Aruah ila Bilad-il-Afrah, fq. 177-179

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Allahu (te’ala) ka thënë:

إِنَّ ٱلْمُتَّقِينَ فِى مَقَامٍ أَمِينٍ {52} فِى جَنَّٰتٍ وَعُيُونٍ {53} يَلْبَسُونَ مِن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ مُّتَقَٰبِلِين {54} كَذَٰلِكَ وَزَوَّجْنَٰهُم بِحُورٍ عِينٍ

Vërtet, ata që i patën frikë Zotit, janë në vende të qeta. Janë në Xhenete e në burime që rrjedhin. Veshin petka nga mëndafshi e kadifeja, ulur ballë për ballë. Ja kështu, edhe i martojmë me bardhoshe symëdha (me hyri).” 1 

”El Hur” është njëjësi i fjalës ”Haura”, që do të thotë ”grua e re, e bukur dhe e ndritshme me sy të zinj.”

Hasan el-Basri ka thënë:

”Haura janë gra me të bardhë të pastërt të syve dhe vërtetë bebe të syrit të errëta.”

Ka mendime të ndryshme rreth origjinës së fjalës.

Ibn Abasi ka thënë:

”Si është bardhësia sipas arabëve.”

Të njejtën gjë e ka thënë Katadeh:

”Si është e bardhësia.”

Mukatil ka thënë:

”Si janë fytyrat e ndritshme.”

Ijn është njëjës i fjalës Ijneh që janë gratë me sy të mëdhenj.

Mukatil ka thënë:

”Ijn janë femrat me sy të bukura. I përket bukurisë së një gruaje që ajo të ketë sy të mëdhenj, ndërsa i takon mangësive të saj që ajo të ketë sy të vegjël. ”


Ed-Duhan 44:51-54

Shpërndaje: