“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Duhet t’i jepet femrës mbështetje dhe sidomos në shkollim

Alameh Mukbil bin Hadi el-Uadi’i (v. 1422)

Burimi: http://muqbel.net/sounds.php?sound_id=17

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Unë i këshilloj vëllezërit dhe motrat që të mos grumbullojnë shumë derse në mënyrë që të mos i përzihen atyre njohuritë dhe mësimet që i marrin.

Unë e falënderoj Allahun (subhanehu ue te ala) për programin e mësimeve që e ndjekin gratë në këtë vend, program i cili është shumë i mirë duke marrë parasysh mundësitë që kanë, ku ato mësojnë në çështje të akides, gjuhës arabe, në terminologjinë e hadithit (mustalahul-hadith), fikun… etj. Çfarë kërkohet më shumë se kjo?! Kjo është një dhuratë prej Allahut (subhanehu ue te ala) Ashtu siç është ajo e detyruar të kërkoj dije, unë e këshilloj familjen e saj pavarësisht nëse ajo është e martuar apo jo, që t’i ndihmojë asaj në këtë.

“Allahu e ndihmon e robin, përderisa robi e ndihmon vëllain e vet.”

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى وَلاَ تَعَاوَنُواْ عَلَى الإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُواْ اللّهَ إِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“Ndihmojeni njëri-tjetrin në bamirësi dhe devotshmëri dhe mos ndihmoni në mëkat dhe armiqësi! Dhe frikësohuni Allahut, sepse Allahu është ndëshkues i ashpër.” 5:2

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ

“O besimtarë, ruajeni veten dhe familjen tuaj nga zjarri, lëndë djegëse e të cilit janë njerëzit dhe gurët…” 66:6

Transmeton Buhari dhe Muslimi nga Ibn Umeri se profeti ka thënë:

“Të gjithë ju jeni barinj dhe të gjithë jeni përgjegjës për tufën tuaj.”

Buhari dhe Muslimi, gjithashtu transmetojnë nga Ma’z bin Jesar se profeti ka thënë:

“Çdo robi të cilit Allahu i ka dhënë ndonjë përgjegjësi (udhëheqje) dhe ai nuk e kryen punën ashtu siç duhet, ai nuk do ta nuhasë as erën e xhenetit.”

Allahu (azze ue xhel) ka thënë:

وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا لَا نَسْأَلُكَ رِزْقًا نَّحْنُ نَرْزُقُكَ وَالْعَاقِبَةُ لِلتَّقْوَى

“Urdhëroje familjen tënde ta falin namazin dhe insisto me qetësi në këtë! Ne nuk kërkojmë prej teje furnizim. Ne ty do të furnizojmë. Ardhmëria (e suksesshme) është e atyre që janë ruajtur.” 20:132

Është e rëndësishme që burri t’i kushtojë kohë familjes së tij. Është lumturi e madhe që të edukosh një familje ashtu siç duhet. Bile nuk ka asnjë lumturi më të madhe se kjo. Një familje mund të jetë në mjerim për shkak se brenda shtëpisë është një djalë apo një vajzë e pa udhëzuar, grua apo burrë i pa udhëzuar. Ata mund të jenë në mjerim dhe të kenë jetë të vështirë për shkak të tyre. Prandaj, është e rëndësishme për të krijuar familje të shëndoshë. Përveç kësaj, përgjegjësia është tepër e madhe për burrat. I dërguari i Allahut thotë:

Ju këshilloj që të bëheni të kujdesshëm ndaj grave ngase ato janë të krijuara nga briri. Dhe briri anën më të lakuar e ka të pjesën e epërme. Nëse dëshiron ta drejtosh do ta thyesh, e nëse e lë ashtu, mbetet i lakuar gjithnjë.”

Është e rëndësishme për kërkuesin e dijes pa e marrë parasysh a është mashkull apo femër, që të largohet nga problemet e mundshme. Nuk ka mundësi që njeriu të përfitoj dije, kurse zemrën e ka të mbushur me probleme nga më të ndryshmet. Gjithashtu, ai duhet të largohet edhe nga dashuria ndaj dynjasë e të bëhet sa më i tërhequr ndaj saj.

Është prej mirësive të Allahut që na ka bërë të mundshme të kemi mësime të veçanta për meshkuj dhe mësime të veçanta për femra, edhe pse ballafaqohemi me vështirësi. I këshilloj fermat që të kenë durim, derisa Allahu pas vështirësive të sjellë lehtësimin. Thotë Allahu:

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

“Në vështirësi me të vërtetë ka lehtësi.” 94:5

Ka mundësi që të ketë vështirësi, por kujdes e mos rëndo burrin kur ai është i varfër, apo se nuk ka mundësi që t’i plotëson nevojat tua. Përkundrazi, duhet ta përkrahësh, të qëndrosh në anën e tij e të bësh durim nëse gjen mangësi tek ai. Në shumë prej rasteve, ankesat vijnë nga ndikimi i televizionit dhe njerëzve që nuk janë për t’u marrë shembull.

Unë i këshilloj si meshkujt ashtu edhe femrat që të lexojnë historinë e profetit ku gjejmë se ai me gratë e tij shpeshherë nuk kishin as çfarë për të ngrënë. E ndonjëherë edhe lidhte gurë në bark nga uria që kishte. Varfëria i ndihmon njeriut të jetë më i mirë në kërkimin e dijes. Shpeshherë pasuria është pengesë për njeriun që të arrijë dije. Gjithashtu, edhe shfrytëzimi i kohës është fakt i veçantë. Nuk duhet lënë hapësirë shumë për ndjenja të kota e fjalë pavend.

E këshilloj gruan që të ndjehet femër e të mos mundohet të mbizotëroj mbi burrin. Ndërsa burrin e këshilloj që të ketë kujdes me gruan e tij, të jetë i sjellshëm dhe t’i jap asaj atë që meriton. Ai duhet t’ia njoh natyrën dhe zakonet e saj. Thotë i dërguari i Allahut :

“Më i miri prej jush është ai i cili është më i miri për familjen e tij. Ndërsa unë jam më i miri prej jush për familjen time.”

Nga suneti mësojmë se femra është sikur një xham, që nëse thyhet zemra e saj, nuk kthehet në gjendjen e mëparshme asnjëherë. Prandaj, porosia ime është që duhet të kemi kujdes sidomos ndaj femrës, e tu ndihmojmë që ato të mësojnë.

وتعاونوا على البر والتقوى ولا تعاونوا على الإثم والعدوان واتقوا الله إن الله شديد العقاب

“Ndihmojeni njëri-tjetrin në bamirësi dhe devotshmëri dhe mos ndihmoni në mëkat dhe armiqësi! Dhe frikësohuni Allahut, sepse Allahu është ndëshkues i ashpër.” 5:02

يا أيها الذين آمنوا قوا أنفسكم وأهليكم نارا وقودها الناس والحجارة

“O besimtarë, ruajeni veten dhe familjen tuaj nga zjarri, lëndë djegëse e të cilit janë njerëzit dhe gurët…” 66:6

وأمر أهلك بالصلاة واصطبر عليها لا نسألك رزقا نحن نرزقك والعاقبة للتقوى

“Urdhëroje familjen tënde ta falin namazin dhe insisto me qetësi në këtë! Ne nuk kërkojmë prej teje furnizim. Ne ty do të furnizojmë. Ardhmëria (e suksesshme) është e atyre që janë ruajtur.” 20:132

Shpërndaje: