Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Fëmija në safin e parë

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (. 1421)

Burimi: el-Lika esh-Shehri (78 B)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A lejohet që imami të largojë një fëmijë nga safi nëse është më i ri se shtatë vjet?

Përgjigje: Nuk lejohet as për imamin apo dikë tjetër që të largojë fëmijën nga safi përveç nëse ka dëm nga ai sikurse bën zhurmë ose shëtit mes safave ose bënë diçka tjetër shqetësuese. Në këtë rast lejohet të nxirret fëmija nga safi dhe t’i tregohet kujdestarit të fëmijës, dhe t’i tregohet atij që ai mëkaton nëse hesht për shqetësimet e të birit ose të vëllait. Përndryshe, nuk lejohet të largohet fëmija. Fëmijët duhet të qëndrojnë në vendet e tyre.

Profeti ﷺ ka thënë:

“Ai që së pari arrin në një vend më së shumti ka të drejtë për të.”1

Në lidhje me fjalët e profetit :

“Le të më pasojnë në saf të pjekurit dhe të zotët e mendjes, dhe pastaj ata që vijojnë, dhe pastaj ata që vijojnë.” 2

kështu që i dërguari urdhëroi të pjekurit dhe të mençurit të qëndrojnë pas tij. Nëse ai do të kishte thënë se askush tjetër përveç të pjekurve dhe të mençurve të mos qëndrojnë pas tij, ne do t’i largonim të vegjlit nga aty. Por ai tha:

“Le të…”

Ky është një urdhër dhe jo ndalim. Ai urdhëroi të pjekurit dhe të mençurit që të qëndrojnë pas tij.

Pos kësaj tek të vegjlit mund të ndikohen nga kjo. Ndoshta ata fillojnë të urrejnë personin që i largoi ata, xhaminë dhe xhematin. Mund të ndikojë në ta në të ardhmen. Fëmijët nuk harrojnë. Për shembull, mendo për veten tuaj kur ishe i vogël dhe dikush të rrahu. Ti ende nuk e ke harruar atë.


1 Ebu Daudi (3071), el-Bejhaki (6/142) dhe et-Tabarani (2/76/1). I dobët sipas Albanit në “Irua-ul-Ghalil” (1554).

2 Muslimi (432).

Shpërndaje: