“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Fëmiju i mitur nuk duhet të detyrohet me gjykimet e umrës/haxhit

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)
Bab el-Lika el-Maftuh (9 A)
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Një grua e bëri umren me djalin e saj të vogël. Pasi e përfunduan atë ajo harroi që ti’a shkurtojë flokët e tij. Cili është vendimi mbi këtë?

Përgjigje: Unë nuk mendoj se të miturit nuk duhet të detyrohen me asnjë prej gjykimeve të haxhit sepse ata nuk janë përgjegjës për veprimet e tyre.

Profeti ﷺ ka thënë:

”Pena është ngritur nga tre persona; nga i fjeturi derisa të zgjohet, nga i çmenduri derisa të shërohet dhe nga fëmija derisa të bëhet moshë pjekur.”

Fëmija që bën diçka të ndaluar ose braktisë diçka të detyrueshme në ihram nuk është i detyruar me asgjë sepse ai nuk është përgjegjës për veprimet e tij. Atij i lejohet edhe të dalë nga ihrami dhe të anulojë tërë ritualin nëse dëshiron sepse ai nuk është përgjegjës për veprimet e tij.


1 Ebu Daudi (4405) dhe Ahmedi (1362). Autentik sipas Albani në “el-Irua” (2/5).

Shpërndaje: