Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Gjykimi për personin i cili vizaton Allahun në karikaturë?

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Lika el-Bab el-Maftuh (102 A)

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Çfarë mendoni për personin i cili vizaton Allahun (subhanehu ue te ala) si një karikaturë dhe e publikon foton në një revistë apo gazetë?

Përgjigje: Ky është devijim i qartë. Allahu aq Madhështorë (siç i takon Atij), shumë i Madh dhe aq i Çmuar sesa për tu vizatuar si diçka. Askush nuk i ngjason Atij dhe Ai është Dëgjuesi dhe Shikues.

Sa do që ta imagjinosh, kurrë nuk mund ta imagjinosh Allahun (azze ue xhel) ashtu siç është.

Nëse ne e dimë se piktori e ka për qëllim të ul vlerën e Allahut (azze ue xhel), ai është renegat jobesimtar. Duhet të kërkohet që ai të pendohet, ose duhet të ekzekutohet1. Madje, disa dijetarë kanë thënë se nuk duhet të kërkohet që ai të pendohet fare. Gjykatësi është ai i cili vendos për këtë person, nëse ai beson se është më mirë që duhet t’i kërkohet pendimi, ai e kërkon një gjë të tillë prej tij. Përndryshe, e ekzekuton atë menjëherë.

Nuk ka dyshim se kushdo që vizaton apo karikaturën Allahun nga tallja, është femohues që duhet të ekzekutohet menjëherë. Nuk duhet të kërkohet që ai të pendohet sepse ai është prej krijesave më të neveritshme.


1 Shih: https://www.perlatmuslimane.com/kush-i-zbaton-gjykimet-dhe-denimet-e-sheriatit/

Shpërndaje: