“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Hixhret (emigrim në vend musliman) në mënyrë që fëmijët musliman të mos edukohen në vend jomusliman

Imam Muhammed Nasir-ud-Din el-Albani (v. 1420)

Burimi: Silsilat-ul-Ahadith es-Sahihah (7/1/578-579)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

3190 – Profeti (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

”Në Abesini është një mbret tek i cili askush nuk trajtohet padrejtësisht. Shkoni në vendin e tij, derisa Allahu të jep një rrugëdalje dhe shpëtim nga ajo që ju po përjetoni.”1

Në hadith është është argumenti i qartë se është e lejuar për muslimanin që të emigrojë nga një vend jomusliman në të cilin ai përjeton vështirësi, në një vend tjetër që ofron lirinë e fesë. Megjithatë, kjo nuk është e njëjtë me atë që vepron rinia e sotme muslimane, ku ata braktisin vendet e tyre muslimane dhe udhëtojnë për në vendet e joislame, vetëm për shkak se ata janë duke përjetuar vështirësi apo tortura prej disa nga pushtetarët tiranë në vendet e tyre. Kjo nuk është e lejuar në bazë të shumë haditheve. Ndër të tjera, Profeti (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

”Muslimani dhe pagani nuk e shohin zjarrin e njëri-tjetrit.”

Një tjetër arsye janë mëkatet dhe lakuriqësia që gjendet në këto vende. Është e rrallë që një musliman të mos mëkatojë atje. E çfarë të thuhet në lidhje me fëmijët e tij të cilët edukohen dhe marrin qumshtin e tyre atje? Prandaj, unë i këshilloj ata dhe të konvertuarit e atyre vendeve, që të emigrojnë në vendet islamike. Aty ata do të jenë në gjendje që të praktikojnë ritualet e tyre fetare dhe që të rrisin numrin e vëllezërve të tyre musliman. Allahu (Azze ue Xhel) ka thënë:

إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلآئِكَةُ ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِيمَ كُنتُمْ قَالُواْ كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الأَرْضِ قَالْوَاْ أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيهَا فَأُوْلَئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَاءتْ مَصِيرًا إِلاَّ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاء وَالْوِلْدَانِ لاَ يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلاَ يَهْتَدُونَ سَبِيلاً فَأُوْلَئِكَ عَسَى اللّهُ أَن يَعْفُوَ عَنْهُمْ وَكَانَ اللّهُ عَفُوًّا غَفُورًا

Engjëjt që ua morën shpirtin e atyre që ishin mizorë të vetvetës ju thanë: ”Në çka ishit ju? – Ata thanë: ”Ne ishim të paaftë në atë tokë!” (engjëjt) ju thanë: ”A nuk ishte e gjërë toka e Allahut e të migronit në të?” (e të praktikonit lirisht fenë e Zotit). Vendi i tyre është Xhehenemi dhe sa vend i keq është ai!

_______________________

1 Bejhaki në es-Sunnen (9/9) dhe Dala’il-un-Nubuvveh (2/301).

2 4:97

Shpërndaje:

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på telegram