Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Isai – fjala dhe shpirti i Allahut

Imam Uthman bin Sa´id ed-Darimi (v. 280)

Burimi: Nakdhu Uthman bin Sa´id ala el-Marisi el-Xhehmi el-Anid, fq. 396 

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Të njëjtën gjë e pretendon kundërshtuesi, lidhur me fjalët e Allahut për Isa bin Merjem (alejhis-selam):

إِنَّمَا الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ رَسُولُ اللّهِ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِّنْهُ

”Mesihu, Isa, bir i Merjemes, ishte vetëm i dërguar i Allahut. Ishte fjalë e Tij (bëhu) që ia drejtoi Merjemes dhe ishte frymë (shpirt) nga Ai.” 1

dhe thotë:

“Guximtari pohon se:

كَلِمَتُهُ

”Fjala e Tij …”

do të thotë se ai u krijua me fjalët e Tij. Nëse ata pyetën për një rrugëdalje (me qenëse mohojnë se Allahu flet), ata nuk e bëjnë dot dhe fillojnë të flasin për Allahun sipas pëlqimeve të tyre. “I thuhet këtij kundërshtuesi: A ka nvojë kjo për shpjegim dhe rrugëdalje? Shumica e atyre që besojnë në Allahun e di se çfarë do të thotë, se kur Allahu dëshiron diçka:

أَن نَّقُولَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

”… dhe vetëm i themi atij: “Bëhu!”, ai menjëherë bëhet..” 2

Asaj që Allahu nuk i thotë “Bëhu!” ajo nuk ekziston. Kur Allahu i thotë “Bëhu!” diçkaje ajo bëhet. Kjo do të thotë se Isa u bë me vullnetin dhe fjalën e Allahut, e jo se Isai është fjala që erdhi nga Allahu. Isa pra është rezultat i fjalës së Tij. Fjala e Allahut “Bëhu!” nuk është e krijuar, po është e krijuar ajo që është krjuar me urdhërin e kësaj fjale. Ka një dallim në mes të shpirtit dhe të fjalës:

وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَى مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِّنْهُ

”Ishte fjalë e Tij që ia drejtoi Merjemes dhe ishte frymë (shpirt) nga Ai.”

Shpirti i cili u frye në të ishte i krijuar dhe u përzie me trupin, kurse fjala ishte prej Allahut, nuk ishte e krujuar dhe nuk u përzie me Isaun, por ai u bë me urdhërin e asaj fjale. Ajo erdhi me urdhër të Allahut, sado që ta urrenë këtë kudërshtuesi. Kjo është të kuptuarit tonë, dhe jo gënjeshtrat dhe kotësitë që ai i ka shpikur për ne.

_________________

1 4:171

2 16:40

 

Shpërndaje: