Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Jetëgjatësia e njeriut është e caktuar, së bashku me shkaqet e saj (shkaqet e jetës dhe vdekjes)

Imam Alij bin Alij bin Muhammed Ibn Ebil-‘Izz 

Burimi: “Sherhul-Akidetit-Tahauijjeh”, faqe 215-217
Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Thotë Allahu (Te’ala):

إِذَا جَاء أَجَلُهُمْ فَلاَ يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً وَلاَ يَسْتَقْدِمُونَ

“Prandaj, kur t’u vijë ai, ata nuk mund ta shtyjnë për asnjë çast e as ta shpejtojnë.” 1

Dhe thotë Allahu në një ajet tjetër:

وَمَا كَانَ لِنَفْسٍ أَنْ تَمُوتَ إِلاَّ بِإِذْنِ الله كِتَابًا مُّؤَجَّلاً

“Çdo shpirt vdes vetëm me vendimin e Allahut, në kohë të caktuar.” 2

Transmetohet nga Abdullah bin Mes’udi (radijAllahu anhuma), se gruaja e të Dërguarit të Allahut (salAllahu alejhi ue selem), Ummu Habibeh (radijAllahu anha), ka thënë:

اللَّهُمَّ مَتِّعْنِي بِزَوْجِي رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، وَبِأَبِي أَبِي سُفْيَانَ ، وَبِأَخِي مُعَاوِيَةَ ، فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّكِ سَأَلْتِ اللَّهَ لآجَالٍ مَضْرُوبَةٍ ، وَأَرْزَاقٍ مَقْسُومَةٍ ، وَآثَارٍ مَبْلُوغَةٍ ، لا يُعَجِّلُ مِنْهَا شَيْئًا قَبْلَ حِلِّهِ ، وَلا يُؤَخِّرُ مِنْهَا شَيْئًا بَعْدَ حِلِّهِ ، وَلَوْ سَأَلْتِ اللَّهَ أَنْ يُعَافِيَكِ مِنْ عَذَابٍ فِي النَّارِ ، وَعَذَابٍ فِي الْقَبْرِ كَانَ خَيْرًا لَكِ

“O Zot, më jep jetë të gjatë dhe të lumtur me burrin tim të Dërguarin salallahu alejhi ue selem, me babanë tim Ebu Sufjanin dhe me vëllanë tim Muaviun.” Në atë rast, i Dërguari i Allahut salallahu alejhi ue selem i tha: “Ti kërkove nga Allahu diçka e cila ka afat të përcaktuar, furnizim të ndarë dhe shenja të caktuara. Asgjë nuk vjen para kohës dhe asgjë nuk vonohet nga koha e përcaktuar. Sikur ta kishe lutur Allahun që të mbrojë nga dënimi i Xhehenemit dhe dënimi në varr, do të kishte qenë më mirë për ty!” 3

Ai që është vrarë nga dikush, ka vdekur për shkak se e ka pasur të caktuar. Allahu (Te’ala) e ka ditur dhe e ka caktuar se filani ka për të vdekur për shkak të sëmundjes, ai tjetri për shkak se është vrarë nga dikush, ai tjetri për shkak se ka rëndë nga ndonjë lartësi e madhe, tjetri për shkak të mbytjes në ujë, tjetri vdes nga zjarri e nga shkaqe të tjera. Allahu (Subhaneh) e ka krijuar jetën dhe vdekjen, gjithashtu ka krijuar shkakun e vdekjes dhe shkakun e jetës.

Ndërsa Mu’tezilitë thonë: “Të vrarit i është ndërprerë exheli (koha e caktuar për të jetuar). Sikur të mos ishte vrarë nga dikush, do të kishte jetuar deri kur do t’i kishte ardhur exheli!” Sipas tyre, njeriu i tillë ka pasur dy exhele! Kjo është thënie e kotë, ngase nuk është e drejtë që t’i përshkruhet Allahut (Te’ala) se i ka bërë atij njeriu të ketë exhel diçka nga i cili nuk do të shpëtoj në asnjë mënyrë. Apo që, t’i bëj exhel (vdekjeprurës) njërën prej tyre.

صلة الرحم تزيد في العمر

“Mbajtja e lidhjeve farefisnore, shton jetëgjatësinë.”

Ky hadith do të thotë se, mbajtja e lidhjeve farefisnore është shkak që jeta zgjatet. Ndërsa Allahu e ka caktuar që personi i tillë do të mbajë lidhjet farefisnore. Prandaj, personi i tillë ka jetë të gjatë për shkak të këtij veprimi. Dhe sikur të mos ishte ky veprim, nuk do të arrinte njeriu këtë jetëgjatësi, mirëpo ja që Allahu e ka paracaktuar këtë gjë dhe kjo do të ndodhë.


1 Junus 10:49

2 Al-Imran 3:145

3 Muslimi 2663

Shpërndaje: