“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Kuptoje këtë për t’iu shmangur paqartësive

Imam Muhammed Nasir-ud-Din el-Albani (v. 1420)

Burimi: Silsilat-ul-Ahadith es-Sahihah (1/1/332-334)

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

172 – Profeti (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

”Në Ditën e Gjykimit Allahu do ti thotë personit që do të kenë dënimin më të lehtë në zjarr: ”O njeri! Çfarë mendon për vendin tuaj në zjarr?” Ajo do të përgjigjet: ”Vendi më i keq.” Atëherë i thuhet: ”Po të kishe në pronësi tërë botën dhe gjithçka që është në të, a do ta kishe dhënë atë për të dal nga xhehenemi?” Ai do të përgjigjet? ”Po.” Atëherë Ai i thotë: ”Ti po gënjen! Unë dëshirova që ti të veproje diçka që është më pak se kaq kur ishe në kurrizin e Ademit: ”Që të mos adhurosh askë karshi Meje dhe Unë nuk do të të fus në zjarr. Por ti zgjodhe idhujtarinë. ”Pastaj ai dërgohet në zjarr.”1

Nganjëherë dëshira e Allahut, është për qëllim në mënyrë të përgjithshme. Në këtë rast, ajo është e përgjithshme dhe përfshinë të mirën dhe të keqen, udhëzimin dhe devijimin.

Allahu (Te ala) ka thënë:

فَمَن يُرِدِ اللّهُ أَن يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلإِسْلاَمِ وَمَن يُرِدْ أَن يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقًا حَرَجًا

“Atë që Allahu dëshiron ta udhëzojë, ia zgjeron zemrën për (të pranuar) Islamin. Atë që dëshiron ta lërë të humbur, zemrën e tij ia bën shumë të ngushtë sikur të ngjitej në qiell.”2

Kjo dëshirë ndodhë në mënyrë të pashmangshme.

Ndonjëherë dëshira përmendet si sinonim i dashurisë dhe kënaqësisë.

Allahu (Te ala) ka thënë:

يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ

Allahu me këtë dëshiron lehtësim për ju, e nuk dëshiron vështirësim për ju.”3

Ky është kuptimi i përmendur në hadith:

”Unë dëshirova që ti të veproje diçka që është më pak se kaq kur ishe në shpinën e Ademit…”

Kjo do të thotë unë e desha atë. Ky lloj i dëshirës së Allahut mund të mos ndodhë. Allahu (Tabarak ue Te ala) nuk detyron askënd që t’i bindet Atij edhe nëse ky është qëllimi i ekzistencës së krijesave:

فَمَن شَاء فَلْيُؤْمِن وَمَن شَاء فَلْيَكْفُرْ

E ti thuaj: ”E vërteta është nga Zoti juaj, e kush të dojë, le të besojë, e kush të dojë, le të mohojë.”4

Në bazë të kësaj, mund të ndodhë që Allahu (Tabarak ue Te ala) dëshiron që robi të bëj diçka që Ai nuk e pëlqen, apo që Ai të dëshiroj që robi të bëjë diçka që Ai nuk e dëshiron. Këtë dëshirë Ibnul-Kajimi (rahimehullah) e quan “Dëshira kosmologjike”, duke e bazuar atë në fjalët e Allahut (Te ala):

إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

“Kur Ai dëshiron ndonjë send, është vetëm se Ai t’i thotë asaj: ”Bëhu!” Ajo menjëherë bëhet.” 5

Në të njëjtën kohë, ai e quan dëshirën që është në përputhje me dashurinë e Tij ”Dëshira fetare”. Ai që e kupton këtë ndarje i shpëton shumë paqartësive në lidhje me kaderin dhe përcaktimin dhe ideologjitë e Xhebrive dhe të Mutezilive. Kjo shpjegohet në thellësi në librin e çmuar ”Shifa-ul-Alil” të Ibnul-Kajimit.

1 Bukhari (2/333) dhe Muslimi (8/134).


2 6:125

3 2:185

4 18:29

5 36:82

Shpërndaje:

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på telegram