“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Kur duhet të shpërndahet zekatul-fitri?

Imam Muhammed Nasirudin el-Albani (v. 1420)

Burimi: el-Asalah, nr. 16

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A lejohet të shpërndahet zekatul-fitri disa ditë ose edhe një javë para kohës së vet të caktuar?

Përgjigje: Jo, nuk është e lejueshme sepse kjo bie në kundërshtim me urtësinë e qëllimit të Ligj-Vënësit në lidhje me shpërndarjen e zekatul-fitrit. Allahu dëshiron që të varfrit të kenë ushqim të mjaftueshëm që të mos kenë nevojë për të shtrirë dorën në ditën e bajramit.

Në qoftë se ushqimi shpërndahet disa ditë para ditës së bajramit, urtësia e zekatul-fitrit humbet. I varfëri do ta shfrytëzojë këtë ushqim që ai merr më herët, prandaj do të jetë përsëri i uritur në ditën e Bajramit.

Në të kundërtën është e mundur që njeriu të ndaj zekatul-fitrin e tij një ose dy ditë më parë për shkak të rrethanave të sotme dhe distancës së gjatë që mund të jetë deri tek vendi i arritjes së ushqimit. Për këtë të fundit ka transmetime autentike që thonë se disa sahabë e lejonin këtë.

Shpërndaje: