Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Kur ndalohet shitblerja në ditën e xhuma?

Is’hak bin Mensur el-Keusexh

Burimi: Meseil-ul-Imam Ahmad bin Hanbel ue Is’hak bin Rahojah (1/223-226)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

501 – E pyeta Imam Ahmedin kur tregtia bëhet e ndaluar gjatë së premtes.

Imam Ahmed bin Hanbeli u përgjigj:

 “O ju që keni besuar! Kur të bëhet thirrja për falje ditën e xhuma, nxitoni me zell te përkujtimi i Allahut (ligjërata e xhumasë dhe falja e këtij namazi) dhe lëreni tregtinë (dhe çdo punë tjetër). Kjo është shumë më e dobishme, veç sikur ta dinit!” 62:9

Unë pastaj e pyeta në lidhje me cilin ezan kjo vlen.

Imam Ahmed bin Hanbeli u përgjigj:

Kur të ketë hyrë koha e namazit. Megjithatë, unë kam frikë se bëhet e ndaluar tregtia edhe nëse thirret ezani, edhe pse koha nuk ka hyrë”.

Is’hak bin Rahojah tha:

“Kur muezini thërret për namaz, bëhet e ndaluar tregtia, edhe në qoftë se koha e namazit nuk ka hyrë, edhe pse ata nuk e thërrasin ezanin derisa të ketë hyrë koha.

512 – Unë e pyeta Imam Ahmedin kur duhet braktisur tregtinë dhe biznesin gjatë së premtes.

Imam Ahmed bin Hanbeli tha:

512 – I pyetur se kur do të përmbahen nga tregtia të premten. Ai tha:

Kur dielli ta ketë kaluar zenitin.

Shpërndaje: