Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Librat e veprave do të vendosen në peshore

Imam Muhammed Ibn Ahmed El-Kurtubi (v. 671 h)

Burimi: El-Munteka Min Et-Tadhkirah, faqe. 219-220

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Këto janë librat në të cilat veprat janë të shkruara dhe të cilat do të vendosen në peshore. Ato janë me të cilat mbajtëset e peshorës peshojnë rëndë apo lehtë. Kjo gjë dëshmohet me hadith dhe me Kuran.

Allahu i Lartësuar ka thënë:

وَإِنَّ عَلَيْكُمْ لَحَافِظِينَ كِرَامًا كَاتِبِينَ

”Me të vërtetë, ka përcjellës mbi ju, që janë të nderueshëm tek Ne.” 1

Ibn Umeri (radijAllahu anhu) ka thënë: ”Librat e veprave janë ato që do të peshohen.”

Nëse kjo është e konfirmuar, atëherë librat janë materie. Allahu i Lartësuar do të lejoi që një nga anët e peshorës do të peshojë më rëndë për të treguar veprat e shumta të personit, me të cilat ai do të futet në xhenet apo në xhehenem.

Bukhari dhe Muslimi kanë transmetuar: ”Pastaj ai merr librin me veprat e shkruara në të.”

Ai gjithashtu tha: ”Pastaj nxirret një kartë në të cilën shkruhet…”

Kjo gjë tregon një peshore të vërtetë dhe se ajo që peshohet në të janë librat e veprave, siç edhe e kemi qartësuar.


1 El Infitar 82:11

Shpërndaje: