“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Prishja e abdesit gjatë tavafit

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Burimi: http://alfawzan.af.org.sa/node/%205844

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Një personit iu prish abdesi i tij gjatë bërjes tafav dhe pastaj ai doli dhe morri abdes. A duhet ta vazhdojë tavafin aty ku e ndërpreu atë apo duhet ta bëjë nga fillimi?

Përgjigje: Nëse abdesi prishet gjatë tavafit edhe tavafi prishet. Ky është sikurse namazi. Namazi prishet në qoftë se abdesi prishet. Një gjendje e pastër është një kusht për vlefshmërinë e tavafit sikurse është një kusht për vlefshmërinë e namazit. Hadith thotë:

”Tavafi rreth Qabes është namaz përveç se ju flisni gjatë tij.”

Nuk është transmetuar se profeti ﷺ bëri tavaf pa abdes. Ai ﷺ i tha: Aishes (radijAllahu anha) kur asaj i erdhi periudha e saj mujore:

”Bë çdo gjë që bën pelegrinazhi përveç tavafit rreth Qabes derisa të pastrohesh.”

Nëse një personi i prishet abdesin e tij gjatë tavafit, tavafi i tij prishet. Si rezultat, ai duhet të del të marrë abdes dhe ta përsëris tavafin nga fillimi.

Shpërndaje: