“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Shtëpia e të moshuarve është mos-respekt ndaj prindërve

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: El-Hukukul-Uaxhibeh ala kul-li Muslim, fq. 301
Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Allahu (Te ala) ka thënë:

وَإِذْ قَالَ لُقْمَانُ لِابْنِهِ وَهُوَ يَعِظُهُ يَا بُنَيَّ لَا تُشْرِكْ بِاللَّهِ إِنَّ الشِّرْكَ لَظُلْمٌ عَظِيمٌ وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ

”Dhe (kujto) kur Lukmani i tha birit të vet kur po e këshillonte: “O biri im! Mos bashko të tjerë në adhurim me Allahun. Vërtet që bashkimi i të tjerëve në adhurim me Allahun është padrejtësia më e madhe. Ne e kemi urdhëruar njeriun që t’i nderojë prindërit e vet. Nëna e ka mbartur atë, duke duruar mundim pas mundimi, e ndarja e tij (nga gjiri) është brenda dy vitesh. Ne i thamë atij: “Bëhu falënderues ndaj Meje dhe prindërve të tu! Tek Unë do të ktheheni të gjithë.” 31:13-14

Allahu ka ligjësuar që mosrespektimi ndaj prindërve të jetë mëkati më i madh pas idhujtarisë. “Mosrespektimi i prindërve” do të thotë që ata të kundërshtohen dhe të mos trajtohen mirë. Ai që nuk i respekton prindërit e tij, Ai meriton që t’i shpejtohet ndëshkimi, duke bërë që fëmijë e tij të mos e respektojnë atë ashtu si siç e kishte zakon të vepronte me prindërit e tij.

Shumë njerëz në ditët e sotme, e konsiderojnë të lehtë këtë gjë! Ti e sheh se si djali largohet nga shtëpia menjëherë kur e zë një vend pune. Ai i braktis prindërit e tij të varfër, nevojtar dhe të moshuar dhe izolohet prej tyre plotësisht. Ka prej tyre që i fusin prindërit në “shtëpi të të moshuarve” derisa ata të vdesin pa ndjerë ndonjë obligim ndaj tyre. Kjo i takon fenomenit të “mosrespektimit të prindërve”!

Shumë fëmijë në ditët e sotme sillen me arrogancë ndaj prindërve të tyre. Ata ju thonë prindërve të tyre se janë injorant, nuk kuptojnë, janë neglizhentë ndaj tyre dhe çdo gjë tjetër të keqe. Ata i etiketojnë prindërit se janë mendjengushtë dhe se vetëm ata vetë janë të informuar dhe të ditur. Ata sillen me arrogancë ndaj prindërve të tyre dhe mirësinë e prindërve ndër vitesh ia shpaguajnë duka ia kthyer shpinën!

Shpërndaje:

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på telegram