Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Vajza që nuk ka arritur moshën e pjekurisë duhet të vishet me rroba islame

“Komisioni i Përhershëm për Kërkime dhe Fetva”

Burimi: “El-Fetaua el-Kajjimeh lil-Usratil-Muslimeh, fq. 172

Përbledhi: Sa´d Abdul-Ghaffar Ali

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Çfarë është gjykimi për vajzat që nuk kanë arritur moshën e pjekurisë, a lejohet qe të dalin jashtë shtëpisë të zbuluara dhe a lejohet që të falen pa shami?”

Përgjigje: “Përgjegjësia e kujdestarëve të tyre është që t’i edukojnë ato sipas porosive të islamit. Ata duhet t’i urdhërojnë ato që të mos dalin pa e mbuluar auretin e tyre nga frika e sprovave dhe gjithashtu e kanë për obligim që t’ua bëjnë të mundshme atyre që të përvetësojnë moralin dhe karakterin e pastër islam.

Gjithashtu, është detyrë e përgjegjësit të tyre që t’i urdhërojnë ato të falen me shamia. Në qoftë se ato falen pa shamia atëherë namazi i tyre është i pa saktë. Profeti (salAllahu alejhi ue selem) ka thënë:

إن الله لا يقبل صلاة امرأة حاضت إلا بخمار

“Nuk e pranon Allahu namazin e gruas pos e mbuluar (gjithë trupin).”1


1 Hadithi vlen për vajzën që e ka arritur moshën e pjekurisë.

Shpërndaje: