Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Vizita e varreve dhe leximi i Kuranit për të vdekurit

Burimi: “Komisioni i Përhershëm Për Kërkime Shkencore dhe Fetva”, fetvaja nr 15925

Kryetar: Imam Abdul-Aziz ibn Abdullah bin Baz 

Antar: Alameh Abdul-Aziz al-Shejkh 

Antar: Imam Salih el-Feuzan 

Antar: Shejkh Bekr Abu Zejd 

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “A është e lejuar apo e ndaluar për të vizituar varret e euiljave dhe të lexojmë Kuran tek varret e tyre, posaçërisht suren el-Fatiha?”

Përgjigje: “Për të vizituar varret në mënyrë që të merret mësim (për të kujtuar vdekjen) dhe t’i lutemi Allahut për të vdekurin është porosi profetike, pasiqë ai (salAllahu alejhi ue selem) na ka kërkuar një gjë të tillë. Por t’i vizitosh varret për të kërkuar afrim, ndihmë dhe t’i thërrasësh të vdekurit në vend të Allahut ështe e ndaluar,  sepse kjo është shirk i madhë, Allahu na ruajtë! Sa për tu lexuar Kuran të vdekurve pranë varreve, nuk lejohet ashtu siq nuk lejohet edhe falja e namazit aty.”

Shpërndaje: