Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

Zekati duhet të paguhet menjëherë kur t’i ketë hyrë koha

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: http://www.alfawzan.af.org.sa/node/%2013426

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A është e ligjësuar që të caktohet një ditë e veçantë për pagimin e zekatit?

Përgjigje: Jo, kjo nuk është e saktë. Zekati duhet të paguhet kur pasuria e cila duhet të jepet zekat i mbush një vit. Pasi të ketë kaluar viti dhe personi zotëron shumën e përcaktuar për zekat, atëherë është e detyrueshme për të paguar zekatin menjëherë. Nuk lejohet që të shtyhet. Para së gjithash, Allahu thotë:

آتُوا الزَّكَاةَ

“dhe jepni zekatin… 24:56

Kjo sugjeron se zekati duhet të paguhet menjëherë. Së dyti, të varfrit janë në nevojë. Si mund ta mbash zekatin dhe të mos e japësh derisa të fillojë Ramazani? Paguaje zekatin menjëherë kur ajo të bëhet e detyrueshme. Allahu Xhela ue ‘Ala ka thënë në lidhje me ditën e mbjelljes:

كُلُواْ مِن ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَآتُواْ حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ

“Hani frutat e tyre kurdo që të prodhojnë dhe jepni atë që është detyrë në ditën e vjeljes së tyre!” 6:141

Kjo do të thotë kur të vijë koha.

Shpërndaje: