Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

22.Trajtimi i injorantit

Autori i librit: Hafidh Ibn Haxher el-Askalani
Shpjegues: Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)
Esh-Sherh el-Mukhtasar ala Bulugh-il-Maram
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

1 – Injoranti që bie në diçka të ndaluar duhet të justifikohet dhe nuk duhet të dënohet. Përveç kësaj ai është pa gjynah sepse Allahu -te ala- ka thënë:

رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا

 “Zoti ynë! Mos na ndëshko në qoftë se harrojmë, apo biem në gabime.” 1

Allahu -te ala- ka thënë:

”E kam bërë këtë.”

Hadithi përmban disa dobi:

1 – Të paditurit nuk duhet t’i flitet sikurse të diturit. Ai duhet të trajtohet me butësi sepse ky beduin mendoi se atij i lejohej të urinonte në xhami sikurse jashtë.

2 – Zakonisht beduinët janë injorantë. E njëjta gjë mund të thuhet për njerëzit që ngjajnë me beduinët dhe që nuk marrin pjesë në tubimet e dijes ose nuk shoqërohen me të diturit. Tek njerëzit e tillë dominon injoranca.

3- Injoranti duhet të mësohet. Ne nuk i pranojmë gabimet e tij, duhet ta mësojmë atë. Prandaj profeti e thirri atë, e mësoi atë dhe ja shpjegoi se xhamitë duhet të jenë të pastra, duhet përkujdesur për to dhe të mos hidhen në to papastërti.


1 2: 286.

2 Muslimi (126).

Shpërndaje: