Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A do të sakrifikohej Ismaili apo Is´haku?

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Burimi: Sherh Tefsir-ish-Shejkh Muhamed bin Abdil-Vehab (12)

http://www.alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/tf–1432-08-02.mp3

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: ”Cili mendim është i saktë në lidhje me se kushë do të sakrifikohej; Ismaili (alejhis-selam) apo Is’haku (alejhis-selam)?”

Përgjigje: ”Mendimi i saktë është se ishte Ismaili (alejhis-selam). Pasi që Allahu e kishte përmendur të gjithë historinë e sakrifikimit në suren ”Safat” Allahu (Te’ala) tha:

وَبَشَّرْنَاهُ بِإِسْحَقَ نَبِيًّا مِّنَ الصَّالِحِينَ

”Dhe Ne e gëzuam atë me (një djalë tjetër) Is’hakun, profet prej të mirëve.” 1

Kjo dëshmon se Ismaili (alejhis-selam) do të sakrifikohej. Përveç kësaj, Ismaili (alejhis-selam) ishte biri më i vjetër. Allahu e përmendi atë së pari kur Ibrahimi (alejhis-selam) tha:

الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَقَ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعَاء

”Falënderimi i qoftë Allahut, i cili në pleqëri më fali mua Ismailin dhe Is’hakun! Vërtet, Zoi im dëgjon dhe i përgjigjet lutjes.” 2

Kur Ibrahimi (alejhis-selam) përmendi Ismailin para Is’hakut kjo vërtetoj se Ismaili (alejhis-selam ishte më i vjetër se Is’haku alejhi-selam). Mendimi i saktë pra është se Ismaili (alejhis-selam) do të sakrifikohej.”


1 Es-Saffat 37:112

2 Ibrahim 14:39

Shpërndaje: