Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A është kufër nëse e vepron një vepër të ndaluar?

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan 

Data e fetvas: 18/1-1426 ose 26/2-2005

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “A është kufër nëse e vepron një vepër të ndaluar? A i që jep në huazim lokale për konsumimin e alkoolit, për valle, kinema, teatër dhe bankave të cilat merren me kamatë, a konsiderohet sikurse t’i kenë lejuar këto vepra dhe a është kjo kufër?”

Përgjigje. “Jo. Kjo vepër nuk tregon se ai beson se kjo vepër është e lejuar. Ai mund ta pranojë se ajo është e ndaluar dhe e bënë atë për shkak të lakmisë ose të dashurisë për para. Kjo konsiderohet mëkat dhe jo kufër. Të konsiderosh diçka të lejuar (që në bazë është e ndaluar) ajo duhet të jetë me të folur dhe qe ai të shprehet se diçka është e lejueshme. Kjo është ajo që konsiderohet të jetë kufër. Ndërsa vetëm për shkak se vepron një vepër të ndaluar, nuk do të thotë që ai e konsideron veprën të lejuar. Është e mundur që njeriu të bëj mëkat nga dashuria për para, lakmi dhe shkaqe të tjera. Siç janë p.sh. shoqëria e keqe, e që të njëjtën kohë ai e konsideron veprën e tillë të ndaluar.”

Shpërndaje: