Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A janë ilahitë mjet për da’vet?

Shejkh Abdurr-Rrezak bin Abdul-Muhsin el- ‘Abbad el-Beder 

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: ”Shejkh, disa vëllezër pyesin në lidhje me ilahitë islame, dhe thonë se ato janë mjet për da’vet.”

Përgjigje: ”Dijetarët kanë folur në lidhje me këtë (marrë qëndrim) dhe kanë sqaruar se ato nuk janë prej mjeteve të ligjësuara në da’vet. Sepse Allahu ‘Azze ue Xhel thotë:

قُلْ هَـذِهِ سَبِيلِي أدعو إِلَى اللّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَاْ وَمَنِ اتَّبَعَنِي

”Thuaj, kjo është rruga ime: të ftoj drejt Allahut me dituri të plotë, unë dhe çdokush që më pason mua.” 12: 108

”El-Basirah”- që përmendet në ajet, është dituria (el-‘ilm) dhe drita në të cilën gjendej Profeti salallahu alejhi ue selem. Dhe nuk është e njohur në asnjë mënyrë se shokët e Profetit salallahu alejhi ue selem të kenë bërë da’vet me të tilla gjëra, siç janë këto ilahi.

Për më shumë, ilahitë janë mjete për zbavitje dhe kënaqësi (të ndaluara), të cilat dikush prej njerëzve i kanë futur thjesht në fe. Ata i futen ato si një mjet përafrimi apo edhe për t’i tërhequr njerëzit me to.”

Shpërndaje: