Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A ka Selefizëm të vjetër dhe Selefizëm të ri?

Alameh Ahmed bin Jahja en-Nexhmi (v. 1429)

Burimi: el-Fataua el-Xhjallijjeh, fq. 9

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: A ka Selefizëm të vjetër dhe Selefizëm të ri, apo ka vetëm një Selefizëm?

Përgjigje: Selefizmi është një Selefizëm. Ai që pohon se ka një Selefizëm të vjetër dhe të ri ka gënjyer.

Nëse vështrojmë mbi besimin e Selefëve, nga sahabët deri sot, shohim se besimi është një. Ata kurrë nuk kanë dallime në të, edhe nëse ata kanë mospajtime në çështjet e Fikhut që nuk i përkasin parimeve dhe besimeve. Ata kanë dallime në degëzime por nuk e kritikojnë njëri-tjetrin për këtë. Kjo është rruga e sahabëve. Ndërsa në lidhje me besimin, metodologjia e tyre është një dhe e njëjta që nga koha e sahabëve deri sot.

Shpërndaje: