Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A lejohet që gruaja të marr mbiemrin e burrit të saj? (2)

Burimi: “Komisioni i Përhershëm për Kërkime dhe Fetva”,nr. 18147).

Imam Abdul-Aziz bin Abdallah bin Baz (Allahu e mëshiroftë!)
Shejkh Abdul-Aziz Al esh-Shejkh (Allahu e ruajttë!)
Shejkh Abdullah Gudejjan (Allahu e ruajttë!)
Shejkh Salih el-Feuzan (Allahu e ruajttë!)
Shejkh Bekr Ebu Zejd (Allahu e mëshiroftë!)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: “Në disa shtete, është përhapur që femra myslimane pasi të martohet të marrë edhe emrin e burrit të saj apo llagapin e tij. Shembull: Nëse Zejnebja është martuar me Zejdin, të thuhet: Zejnebe Zejd; apo kjo i përket kulturës perëndimore nga e cila duhet larguar e qëndruar larg saj?”

Përgjigje: “Nuk lejohet që njeriu të marrë mbiemrin e dikujt tjetër përpos atë të babait të tij. Thotë Allahu në Kuran:

ادْعُوهُمْ لِآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ

“Thirrni (mbështetni) ata në emër të baballarëve të tyre.” 33:5

Gjithashtu, në Sunnet ka ardhur paralajmërim i ashpër për atë i cili thirret në emër jo të babait të tij. Për këtë shkak, nuk lejohet që gruaja të marr mbiemrin e burrit të saj ashtu siç është e njohur tek kufarët dhe tek ata myslimanë që i ngjasojnë atyre me këtë veprim.”

Shpërndaje: