Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A e ke parë atë që epshin e tij e ka marrë për ilah (të adhuruar)?”

Imam Salih bin Feuzan el-Feuzan

Ligjërata: Sherh Ighathat-il-Lahfan (80), min: 1:00:45

Burimi: http://alfawzan.af.org.sa/sites/default/files/Ighastah-16-2-1439-01.mp3 

Përktheu: Valdet Gashi

www.perlatmuslimane.com

Pyetje: Allahu (subhaneh) ka thënë:

أَفَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ

 “A e ke parë atë që epshin e tij e ka marrë për ilah (të adhuruar)?” 1

Si është epshi ilah (i adhuruar) i njeriut? A do të thotë se ai në atë rast e adhuron atë dhe del nga feja?

Përgjigje: Kjo do të thotë se ai ndjek epshin e tij dhe u bindet urdhrave dhe ndalesave të tij. Kështu ai e bën epshin e tij ilah (të adhuruar) që e urdhëron dhe ndalon. Ky është kuptimi i ajetit:

أَفَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَهَهُ هَوَاهُ

 “A nuk e ke parë atë që epshin e tij e ka marrë për ilah (të adhuruar)?”

Kjo nuk do të thotë se ai del nga feja. Kjo do të thotë se besimi dhe praktikimi i tij janë të mangët. Pothuajse të gjithë ne ndjekim epshet tona pak apo ma shumë, askush nuk shpëton nga kjo


1 45:23

Shpërndaje: