Xhinët dhe njerëzit i kam krijuar vetëm që të Më adhurojnë. [Edh-Dharijat 51:56]

A prishet agjërimi nga pikat e syve dhe të veshëve?

Imam Abdul-Aziz bin Abdullah bin Baz (v. 1420)
El-Mufid fi Mexhelis Shehr Ramadan
Përktheu: Valdet Gashi
www.perlatmuslimane.com

3 – Pikat e syve dhe të veshëve

Pikat e syve dhe veshëve nuk e prishin agjërimin sipas mendimit më të saktë të dijetarëve. Nëse personi ndien shijen e tyre në fyt, atëherë është më e sigurt për ta kompensuar këtë ditë. Megjithatë, nuk është e detyrueshme për shkak se sytë dhe veshët nuk janë kanale që furnizojnë me ushqim dhe pije.

Sa i përket pikave të hundës, ato nuk janë të lejuara për shkak se ato kanë kanale që furnizojnë me ushqim dhe pije. Prandaj, profeti ﷺ ka thënë:

“Fute ujin thellë në hundë, përveç nëse je agjërueshëm.”

Ebu Daudi (142), Tirmidhi (788), Nesai (1/66) dhe Ibn Maxheh (407). Autentik sipas imam Albanit në ”Irua-ul-Ghalil” (930).

Bazuar në këtë hadith obligohet ai që merr pika të hundës që ta kompensojë atë ditë. E njëjta gjë vlen edhe për atë që bën gjithçka që ka të njëjtin efekt në qoftë se ai e ndien shijen e tyre në fyt.

 

Shpërndaje: