“Nuk i kam krijuar xhinët dhe njerëzit veçse që të më adhurojnë Mua.” [Edh-Dharijat 51:56]

Ai që e falë ikindinë pasi që dielli të zverdhet e ka humbur ikindinë

Imam Muhammed bin Salih bin Uthejmin (v. 1421)

Burimi: Sherh Sahih el-Bukhari (2/492-493)

Përgatiti: www.perlatmuslimane.com

Pyetje: I dërguari i Allahut ﷺ ka thënë:

“Atij që i humbet ikindia është si t’i humbet familja dhe pasuria.” 1

Hadithi a ka për qëllim atë që nuk e falë ikindinë me xhemat, apo nuk e falë fare?

Përgjigje: Me sa duket hadithi ka për qëllim të gjitha, jo vetëm namazin me xhemat. Me fjalë të tjera, ai që e vonon namazin në mënyrë që dielli të zverdhet, i tilli e ka humbur namazin.

Pyetje: A ka rëndësi në qoftë se ai e ka vonuar për ndonjë shkak apo jo?

Përgjigje: Kjo është në lidhje me personin i cili nuk ka arsye.

Profeti ﷺ tha:

“Ai që është i sëmurë ose udhëton, shpërblehet për atë që e kishte zakon të veprojë, kur ai ishte i shëndoshë dhe vendas.”


1 Bukhari (552) dhe Muslimi (627).

Shpërndaje: